V USA tvrdia, že Čína sa pokúša ukradnúť výskum vakcíny na COVID-19

NETKY.SK • 13 Máj 2020, 20:15 • 2 min
V USA tvrdia, že Čína sa pokúša ukradnúť výskum vakcíny na COVID-19

WASHINGON - Americké úrady varovali v stredu vedcov a výskumníkov z oblasti zdravotníckej starostlivosti, že Čínou podporovaní hekeri sa pokúšajú ukradnúť vedecké a intelektuálne vlastníctvo, týkajúce sa spôsobov liečby a vakcín na ochorenie COVID-19. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Organizácie skúmajúce toto ochorenie boli upozornené, že sú "pravdepodobne terčom pokusov Čínskej ľudovej republiky preniknúť do ich počítačových sietí", uviedli vo vyhlásení americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a americká Bezpečnostná agentúra pre kyberbezpečnosť a infraštruktúru (CISA).

 

Hrozba pre zvládnutie situácie

"Títo aktéri boli spozorovaní pri pokusoch nájsť a nedovolene získať intelektuálne vlastníctvo a údaje z verejného zdravotníctva, ktoré sa týkajú vakcín, metód liečby a testovania. Snažili sa ich získať z počítačových sietí a od personálu zapojeného do výskumu súvisiaceho s ochorením COVID-19," uviedli FBI a CISA.

 

"Snahy Číny zacielené na tieto sektory predstavujú výraznú hrozbu pre zvládnutie ochorenia COVID-19 našou krajinou," napísali vo vyhlásení úrady.

 

 

Oba úrady neposkytli žiadne dôkazy ani neuviedli prípady k týmto svojim obvineniam proti Pekingu.

 

Úrady však vyzvali "všetky organizácie vykonávajúce výskum v týchto oblastiach, aby stále dbali na kyberbezpečnosť a ochranu pred hrozbou zo strany interných pracovníkov. Tak zabránia pokútnemu prehliadaniu alebo krádeži materiálov o COVID-19".

 

Americké médiá už v pondelok informovali, že FBI sa chystá zverejniť varovanie o hekerských útokoch zameraných na výskum vakcín.

 

Čína odmieta obvinenia

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien v pondelok odmietol toto obvinenie so slovami, že Čína je dôrazne proti všetkým počítačovým útokom.

 

"My sme vo svete vedúcou silou vo výskume liečby ochorenia COVID-19 a očkovacej látky proti nemu. Je nemorálne bez akýchkoľvek dôkazov šíriť o Číne klebety a urážky," dodal hovorca.

 

 

Varovanie amerických úradov prišlo v období, keď desiatky spoločností, inštitúcií a krajín po celom svete sa urýchlene pokúšajú vyvinúť vakcíny na zastavenie šírenia koronavírusu, ktorý vo svete zabil už najmenej 292.000 ľudí.

Mnoho ďalších firiem hľadá liečbu pre nakazených pacientov. V súčasnosti nie je žiaden takýto overený liek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies