V USA si budú pripomínať 210 rokov od narodenia jedného z najvýznamnejších prezidentov

NETKY.SK • 11 Február 2019, 11:01 • 2 min
V USA si budú pripomínať 210 rokov od narodenia jedného z najvýznamnejších prezidentov

BRATISLAVA - V roku 1860 zvíťazil vo voľbách, a stal sa v poradí 16-tym prezidentom USA. Ako prvý bol zvolený z radov Republikánov. Zajtra (12.2. 2019), už uplynie 210 rokov od jeho narodenia.

slovakia

left justify in out

Lincoln vstúpil do funkcie hlavy štátu vo veľmi ťažkom období. Vtedajšia politická situácia medzi štátmi severu a juhu sa natoľko vyostrila až prepukla v občiansku vojnu. Ako prezident stál na čele USA v rokoch 1861 až 1865 a z jeho predvolebnej kampane pochádza pretrvávajúca tradícia prezidentských debát. Lincoln v roku 1858 absolvoval so svojím protikandidátom, demokratom Stephanom Douglasom až sedem trojhodinových debát. Témou debaty bolo otroctvo v Spojených štátoch amerických a perspektíva únie. V boji o úrad v Bielom dome zažil Lincoln aj osobné útoky. Oponenti o ňom tvrdili, že je klamár, hypochonder a zlodej. Už v politických počiatkoch patrilo k častým Lincolnovým zvykom uťahovať si sám zo seba, pričom týmto spôsobom výborne zakrýval komplexnosť svojej brilantnej mysle.

 

img

 

Kým ho však zvolili za prezidenta USA, bolo v jeho živote niekoľko zvláštnych epizód. V záchvate zlosti raz tak divoko triasol svojím politickým protivníkom, že mu takmer zlomil väzy. Vedci z univerzít v Bostone a Minnesote sa pozreli na tento problém podrobnejšie. Zistili, že Lincoln vtedy bral tabletky obsahujúce ortuť, ktorými chcel liečiť svoju melanchóliu. No a mali jeden vedľajší účinok - človek bol po nich agresívny. Vedci použili na rekonštrukciu lieku recept z 19. storočia a ortuťové výpary, ktoré by dve tabletky pripravené podľa neho uvoľnili v žalúdku, 40-násobne prekročili bezpečnostnú hranicu stanovenú americkým Inštitútom pre pracovnú medicínu.

 

img

 

Sám Lincoln si nebezpečnosť lieku uvedomil. Niekoľko mesiacov po uvedení do funkcie ho vysadil, pretože z neho robil, ako sám napísal, zlého človeka. V období občianskej vojny už bolo obdivované Lincolnovo sebaovládanie pri provokáciách. Keby si Lincoln neuvedomil škodlivosť tabletiek a neprestal ich používať, nebol by taký pokojný. Aj prvý občan takej veľmoci akou sú USA bol len človek so svojimi silnými i slabými stránkami.

 

img

 

Písal sa 14. apríl 1965, keď sa Abraham Lincoln spolu s manželkou zúčastnil na predstavení vo Fordovom divadle vo Washingtone. V lóži bol postrelený hercom Johnom Wilkesom Boothom. Na následky zranení zomrel 15. apríla 1865 vo veku 56 rokov. Abraham Lincoln patril k štyrom americkým prezidentom (George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln a Theodore Roosevelt), ktorých sochy sú vytesané do žulového masívu Mount Rushmore v Južnej Dakote a stali sa jedným z najznámejších symbolov Spojených štátov amerických (USA). Autorom osemnásť metrov vysokých kolosálnych sôch bol Američan John Gutzon de la Mothe Borglum.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies