V USA rozdali Ig Nobelove ceny za kuriózne výskumy ako je klzkosť šupky banánu

NETKY.SK • 19 September 2014, 07:26 • 2 min
V USA rozdali Ig Nobelove ceny za kuriózne výskumy ako je klzkosť šupky banánu

BOSTON - Vedci, ktorí merali klzkosť banánovej šupky, schopnosť bravčovej šunky zastaviť krvácanie z nosa či reakcie sobov na ľudí prezlečených za polárnych medveďov sú medzi tohtoročnými víťazmi Ig Nobelových cien za kuriózne vedecké výskumy.

slovakia

left justify in out

Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil na Harvardovej univerzite v massachusettskom Cambridgi a víťazom ceny odovzdali skutoční laureáti Nobelových cien. Výročné Ig Nobelove ceny majú za cieľ "rozosmiať a potom prinútiť rozmýšľať" a podporiť globálny výskum a inovácie. Udeľuje ich časopis Aals of Improbable Research ako protiváhu Nobelových cien, ktorých laureáti budú známi na budúci mesiac, informovala tlačová agentúra Reuters.  
      

Medzi 10 tohtoročnými ocenenými sa štyria venovali osobitne výskumu jedla. Napríklad tím japonských vedcov získal Ig Nobelovu cenu za fyziku za podrobný výskum rizika pošmyknutia sa na banánovej šupke. Ďalšie tímy vedcov ocenili za štúdium toho, čo sa deje v mozgoch ľudí vidiacich Boha vo svojej hrianke a za výskum využitia baktérie z detskej stolice na fermentáciu párkov.
      

Tohtoročnú Ig Nobelovu cenu získali aj vedci merajúci relatívnu bolesť ľudí, keď sa pozerajú na škaredý obraz, vedci skúmajúci duševné zdravie majiteľov mačiek a to, či sú často ponocujúci ľudia častejšie psychopatmi.
      

Medzi tohtoročnými víťazmi sú aj vedci z Českej republiky, Nemecka a Zambie, ktorí zistili, že psy pri vyprázdňovaní preferujú polohu, pri ktorej je os ich tela v jednom rade so severojužnou geomagnetickou siločiarou Zeme. Ig Nobelovu cenu za ekonomiku získal tento rok taliansky Národný štatistický inštitút, ktorý dokázal zvýšiť oficiálny výkon ekonomiky tým, že do nej zahrnul výnosy z prostitúcie, obchodu s drogami, pašovania a ďalších nelegálnych finančných transakcií, informovala tlačová agentúra Reuters.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies