V USA presunú pre vojenské cvičenie takmer 1500 ohrozených korytnačiek

NETKY.SK • 5 Marec 2017, 11:53 • 2 min
V USA presunú pre vojenské cvičenie takmer 1500 ohrozených korytnačiek

WASHINGTON - Stovky púštnych korytnačiek žijúcich v areáli vojenskej základne v púšti Mojave na juhu Kalifornie zmenia tento rok bydlisko.

slovakia

left justify in out

Hneď po tom, ako sa koncom marca alebo začiatkom apríla prebudia zo zimnej hybernácie a vyhrabú sa spod zeme, pozbierajú ich a prevezú na iné miesto.

 

Podľa biologičky Ileene Andersonovej pôjde o najväčšiu relokáciu korytnačiek v tejto oblasti v histórii.

Dôvodom je plánované vojenské cvičenie na základni, v ktorom budú použité tanky a živá munícia.

 

Korytnačky musia pozbierať z územia s rozlohou viac ako 350 štvorcových kilometrov. Helikoptérami ich potom prevezú na 160 kilometrov vzdialenú základňu s podobnými prírodnými špecifikami.

 

Púštne korytnačky sú na zozname ohrozených druhov, ktorým hrozí vyhynutie. Vládna agentúra pre divú prírodu uviedla, že presun nevystaví korytnačky riziku a neohrozí ich prežitie.

 

Podľa armádneho biológa Chrisa Otahala nahráva presunu aj príroda. Tohtoročná zima priniesla Kalifornii množstvo zrážok a v púšti Mojave tak na jar rozkvitne dostatok rastlín, ktorými sa korytnačky živia.

"Presunuté korytnačky tak nebudú musieť na novom mieste bojovať o potravu s tými, ktoré tam žijú," povedal Otahala pre lokálny kalifornský denník The Press Enterprise.

 

Niektorí biológovia však tvrdia, že presun nie je pre korytnačky dobrý a chcú sa proti rozhodnutiu odvolať. Čas majú do 21. marca.

 

"Presúvajú ich do oblasti, kde počet korytnačiek klesá a my zatiaľ nepoznáme príčinu," varovala biologička Ileene Andersonová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona