V USA popísali nový druh prehistorického delfína, žil pred 25 miliónmi rokov

NETKY.SK • 18 August 2016, 14:37 • 2 min
V USA popísali nový druh prehistorického delfína, žil pred 25 miliónmi rokov

WASHINGTON - Americkí paleontológovia Alexandra Boersma a Nicholas D. Pyenson z Národného prírodovedného múzea Smithsonovho inštitútu vo Washingtone popísali nový rod a druh prehistorického delfína, ktorý žil pred približne 25 miliónmi rokov.

slovakia

left justify in out

Delfína, ktorý dostal vedecké pomenovanie Arktocara yakataga, popísali na základe neúplnej lebky dlhej 22 centimetrov, ktorú objavil ešte v polovici minulého storočia na juhovýchode Aljašky geológ Donald J. Miller. Fosília sa následne v roku 1951 dostala do spomínaného Národného prírodovedného múzea, kde ju nedávno Boersma a Pyenson znova preskúmali, pričom zistili, že patrí zatiaľ nepopísanému druhu.

 

img

 

Arktocara yakataga žila v období, keď sa predchodcovia dnešných veľrýb začali diverzifikovať na dve hlavné skupiny - kosticovce, medzi ktoré patria napríklad vráskavce, a bezkostivovce, ako sú vorvane, delfíny či sviňuchy. Vedci porovnávali lebku nového druhu s inými druhmi delfínov, súčasnými aj vyhynutými, pričom zistili, že Arktocara yakataga bola príbuznou delfínovca indického (Platanista gangetica). Lebka Arktocary taktiež potvrdila, že delfínovec indický patrí k jedným z najstarších žijúcich vývojových línií bezkosticovcov. Boersma a Pyenson o svojom objave informovali v časopise PeerJ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona