V USA môže operovať až 50 ruských špiónskych párov

NETKY.SK • 30 Jún 2010, 09:08 • 2 min
V USA môže operovať až 50 ruských špiónskych párov

V USA môže operovať až 50 ruských špiónskych párov

slovakia

left justify in out

V Spojených štátoch môže v súčasnosti operovať až 50 prísne utajených párov, ktoré vykonávajú špionáž pre Rusko. Uviedol to dnes jeden z najznámejších špiónov z čias studenej vojny.
      Podľa Olega Gordievského, bývalého druhého muža KGB v Londýne, je ruský prezident Dmitrij Medvedev informovaný o presnom počte tajných agentov v každej cieľovej krajine, ale nepozná ich mená.
      "KGB zvyčajne využíva 40 až 50 ilegálnych párov," tvrdí 71-ročný bývalý dvojitý agent, ktorý v roku 1985 dezertoval do Británie. Podľa jeho slov sa tieto páry snažia nadväzovať kontakty s vojenskými a diplomatickými kruhmi, od ktorých získavajú cenné informácie.  
      Okrem 40 až 50 utajených špiónskych párov v USA údajne legálne pôsobí okolo 400 pracovníkov ruských tajných služieb. Gordievskij pracoval deväť rokov na oddelení KGB, ktoré malo na starosti ilegálne špionážne tímy v zahraničí.
      FBI dnes oznámil, že došlo k zatknutiu desiatich ruských agentov, ktorí v prísnom utajení dlhodobo vykonávali špionážnu činnosť v prospech Ruska. Údajná sieť agentov pracujúcich v civilných zamestnaniach, sa snažila infiltrovať do politických kruhov. Jedenásteho údajného člena siete zadržali dnes na Cypre.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies