V USA len polovica detí prekoná príjmy a životnú úroveň rodičov

NETKY.SK • 12 December 2016, 08:36 • 2 min
V USA len polovica detí prekoná príjmy a životnú úroveň rodičov

VIEDEŇ - Americký sen o rastúcom blahobyte z povojnového obdobia sa vytráca. Kým po vojne bolo v USA až 92 % detí bohatších než ich rodičia, medzi ľuďmi narodenými v roku 1980 to bolo iba 50 %.

slovakia

left justify in out

Z najnovšej štúdie z USA vyplýva, že 92 % detí narodených v roku 1940 malo vo veku 30 rokov vyšší príjem a životnú úroveň než ich rodičia. V tom čase len deti najbohatších piatich percent populácie nedokázali zlepšiť svoje príjmy v porovnaní s rodičmi.

 

V prípade narodených v roku 1950 dokázalo 79 % detí prekonať príjmy a životnú úroveň svojich rodičov. V tomto ročníku sa stredná trieda mohla tešiť z priaznivých vyhliadok do budúcnosti. Minimálne dve tretiny ľudí, ktorých rodičia nepatrili k 10 % najbohatších, dokázali zvýšiť svoju životnú úroveň. Čím chudobnejší boli rodičia, tým sa zvýšil podiel tých, ktorí sa príjmovo vyšvihli.

 

Z desaťročia na desaťročie sa však situácia zhoršovala. Medzi ľuďmi, ktorí sa narodili v roku 1980 a v súčasnosti majú 36 rokov, len polovica dokázala zlepšiť svoju situáciu v porovnaní s rodičmi. Lepšie príjmy dosahujú len deti tretiny najmenej zarábajúcich rodičov, potomstvo strednej vrstvy zažíva zväčša pokles životnej úrovne. V priemyselných oblastiach západnej časti USA, kde Donald Trump dosiahol pozoruhodné volebné výsledky, je tento pomer ešte horší: drvivá väčšina detí skončila horšie než rodičia.

 

Štúdia projektu Equality of Opportunity Project, ktorý združuje prominentných ekonómov a univerzity, síce uvádza, že hospodársky rast by mohol tento trend zvrátiť, no nebude to jednoduché. Podľa jedného z autorov Nathaniela Hendrena z Harvardskej univerzity nie je hospodársky rast rozhodujúcim faktorom. Hendren tvrdí, že narastajúca príjmová nerovnosť uškodila americkému snu viac než pomalý rast.

 

Hrubý domáci produkt na obyvateľa je síce dvojnásobný v porovnaní s rokom 1980, to ale neumožní zvýšenie životnej úrovne všetkých Američanov. V jednej simulácii analytici zmrazili príjmovú nerovnosť na úrovni roka 1970 a ponechali ekonomiku reálne rásť. Za týchto podmienok by až 80 % Američanov narodených v roku 1980 dokázalo prekonať príjmy svojich rodičov. V skutočnosti je to len 50 %. V ďalšej simulácii nechali rásť príjmovú nerovnosť a mieru hospodárskeho rastu obmedzili na minulé časy. V tomto scenári si v porovnaní s rodičmi polepšilo 62 % detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies