V USA budú dražiť vzácny prsteň Adolfa Hitlera s hákovým krížom tvoreným rubínmi

NETKY.SK • 5 September 2013, 07:18 • 2 min
V USA budú dražiť vzácny prsteň Adolfa Hitlera s hákovým krížom tvoreným rubínmi

WASHINGTON - Strieborný prsteň s hákovým krížom tvoreným rubínmi, ktorý kedysi patril nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi, sa zakrátko dostane do verejnej dražby. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na aukčný dom.

slovakia

left justify in out

Dlhodobo nezvestný šperk, ktorý dostal nemecký diktátor do daru od zlatníka Karla Bertholda, má podľa predstaviteľov aukčného domu Alexander Historical Auctions so sídlom v americkom meste Chesapeake odhadovanú hodnotu 100.000 dolárov. Honosný prsteň takisto obsahuje motív venca z dubových listov, drobných bobuľovitých plodov a jemne tupovaný podklad. Z povrchovej 24-karátovej zlatej úpravy šperku sa však nezachovalo takmer nič. Spolu s prsteňom sa predáva aj jeho puzdro z rýdzeho striebra a ebenový podstavec, oznámil aukčný dom.

Podľa prislúchajúcich dokumentov vzácny šperk našiel koncom druhej svetovej vojny americký vojak v zatopenom suteréne budovy patriacej nacistom v Mníchove. Odvtedy bol prsteň v súkromnej zbierke mnohých zberateľov. Po tom, ako posledný z nich zomrel pred dvoma rokmi, jeho pravnuci šperk odovzdali aukčnému domu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies