V USA boli Vianoce v minulosti zákazané

NETKY.SK • 23 December 2017, 12:58 • 2 min
V USA boli Vianoce v minulosti zákazané

WASHINGTON - Po ulici chodí muž a vykrikuje "žiadne Vianoce".

slovakia

left justify in out

Tradičné vianočné jedlá sú zakázané, kostoly sú zatvorené a deti museli ísť do školy. Toto nie je scéna z hollywoodskeho filmu, ale realita v americkom meste Boston v roku 1647. Vianoce tam boli vtedy zakázané, pripomenul denník Washington Post.

 

"Žiadne ovocné koláče a už vôbec nie vianočný puding. Akékoľvek porušenie zákazu Vianoc bolo trestným činom," napísali noviny.

 

Puritáni, ktorí sa začiatkom 17. storočia presťahovali z Anglicka do Spojených štátov na pobrežie dnešného štátu Massachusetts, považovali Vianoce za bezbožný, pohanský rituál a zakázali preto ich slávenie a dodržiavanie akýchkoľvek zvykov spojených s Vianocami.

 

"Zbožní puritáni, ktorí sa v roku 1630 doplavili z Anglicka a založili kolóniu v Massachusettskej zátoke, priniesli so sebou niečo, čo sa môže zdať oddaným kresťanom prekvapujúce – opovrhovanie Vianocami," uviedla na svojom portáli televízna stanica History.

 

Podľa puritánskej interpretácie Biblie nie je v tejto knihe žiadny podklad pre slávenie Vianoc a 25. december by mal byť dňom pôstu a pokory za spáchané hriechy. Vianoce boli zakázané nielen pred 370 rokmi v Bostone, ale viackrát a na viacerých miestach počas ďalších dvoch storočí.

 

K prisťahovalcom v Massachusettskej zátoke sa pridali aj puritáni v Novom Anglicku.

 

Vianoce rozdeľovali v Novom svete nielen kresťanov a puritánov, ale aj Severanov a Južanov. Prví dávali prednosť Dňu vďakyvzdania, druhí považovali za hlavný sviatok Vianoce. Kým Severania Vianoce zakazovali, Južania v štátoch Alabama, Louisiana a Arkansas ich ustanovili za oficiálny sviatok desaťročia predtým, než boli uznané na celonárodnej úrovni.

 

"Až v roku 1870 boli Vianoce uznané ako oficiálny, celonárodný sviatok," uviedol Washington Post s tým, že vtedajší prezident Ulysses S. Grant sa týmto krokom snažil zjednotiť národ.

 

Diskusie týkajúce sa Vianoc sa síce potom objavili v USA ešte niekoľkokrát, teraz už sú ale Američania v tejto otázke zjednotení – Vianoce oslavuje až deväť z desiatich. Kým pre niektorých sú náboženským sviatkom, pre iných kultúrnym či rodinným, vyplýva z decembrového prieskumu verejnej mienky inštitútu Pew Research Center.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona