V USA, Austrálii a Číne uvidia prvé tohtoročné zatmenie Mesiaca

NETKY.SK • 4 Jún 2012, 07:13 • 2 min
V USA, Austrálii a Číne uvidia prvé tohtoročné zatmenie Mesiaca

V USA, Austrálii a Číne uvidia prvé tohtoročné zatmenie Mesiaca

slovakia

left justify in out

img

Prvé zatmenie Mesiaca v tomto roku bude dnes viditeľné v niektorých častiach sveta.
      Pôjde o čiastočné zatmenie, keď zemský tieň zakryje iba 37 percent mesačného disku. V prípade dobrého počasia by ho mali vidieť na západe Severnej a Južnej Ameriky, v Austrálii, na tichomorských ostrovoch a v Číne. 
      Podľa informácií amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa zatmenie začne o 10.48 h SELČ, maximálnu fázu dosiahne o 13.03 h SELČ a skončí sa o 15.18 h SELČ. 
      Všetky fázy zatmenia uvidia obyvatelia východnej Austrálie, Papuy-Novej Guiney a Nového Zélandu. V západnej časti Severnej a Južnej Ameriky bude viditeľný len začiatok zatmenia, potom Mesiac zájde za horizont. Vo východnej Číne, Indonézii a Japonsku sa bude dať sledovať posledná fáza zatmenia - Mesiac tam vyjde nad obzor už po jeho začiatku.
      Ďalšie zatmenie Mesiaca v roku 2012 nastane 28. novembra. Bude penumbrálne (polotieňové) – Mesiac vstúpi len do polotieňa Zeme a pokles jasnosti sa nebude dať voľným okom pozorovať.
      Už v stredu 6. júna nasleduje astronomickú udalosť roka 2012 – prechod Venuše pred diskom Slnka.
      Internet: https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2012/28may_straw berry, https://www.youtube.com/watch?v=aszUiI6J-L8 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies