V čunovskom kanáli druhý pokus o medailový prídel

NETKY.SK • 12 August 2010, 12:57 • 2 min
V čunovskom kanáli druhý pokus o medailový prídel

V čunovskom kanáli druhý pokus o medailový prídel

slovakia

left justify in out

img

Bez olympijskej víťazky Eleny Kaliskej, ktorá po nepríjemnom zranení už sezónu ukončila a sústredí sa na doliečenie úponu a nalomenej vretennej kosti, sa uskutoční európsky šampionát v Čunove, no utrpieť by nemal. Slovenský výber nasmeroval ambície na čo najväčší počet vzácnych kovov, s jasnými žolíkmi v jednotlivých kategóriách. Kajakárka Jana Dukátová, singlisti Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš i Dukátová, deblisti Hochschornerovci a Škantárovci zabojujú v nedeľnom finále o najvyššie priečky a ak sa zrodí aj nejaké menšie prekvapenie, šampionát by sa mohol stať historicky jeden z najúrodnejších.
      Čunovský kanál zažil pri prvom pokuse usporiadať ME na začiatku júna lokálnu 'potopu sveta', teraz by sa jej mal vyhnúť, aj keď stav vody vyvoláva trochu nepokoj. Počas víkendu hlási predpoveď dážď, aj vietor by mohol vyčínať a ak sa do počasia zamotá nejaká lokálna búrka, mohol by to byť mokrý šampionát.
      Od prvého pokusu usporiadať ME na začiatku júna až doteraz stihol slovenský vodný slalom naplno vyniknúť v seriáli SP s celkovými tromi prvenstvami deblistov Ladislava a Petra Škantárovcov, kajakárky Jany Dukátovej a singlistu Mateja Beňuša. Dovedna nazbierali v konečnom hodnotení pohára Slováci historický rekord siedmich umiestení na stupňoch (3-2-2), keď dve 2. miesta pripojili deblisti Pavol a Peter Hochschornerovci a singlista Alexander Slafkovský a dve tretie Jana Dukátová v singli a Elena Kaliská v kajaku.
      V reprezentácii po odstúpení Eleny Kaliskej nastala jedna vážna zmena, pribudla Dana Beňušová, ktorá bude súčasťou aj reprezentácie na MS. Slovenský výber sa bude po ME v Čunove upresňovať a pred septembrovými MS v slovinskom Tacene nastane už len jediná zmena. v kategórii kajakárov k Šajbidorovi a Kaniščákovi sa priradí jeden z trojice Mráz, Cibák, Potočný a rozhodne sa o ňom opäť v Čunove o týždeň neskôr na Slovak Open.
      Elena Kaliská si pozrie na vlastné oči európsky šampionát len v nedeľu počas finále jednotlivcov. "Pochopiteľne, že tento stav znáša ťažko, treba len veriť, že sa rýchlo dolieči," povedal tréner Peter Mráz. "Nejaké úvahy o tom, či by ukončila aj celú kariéru, sú predčasné. Teraz je prvoradé, aby si vyhojila zranenia, preto už v tejto sezóne nebude pádlovať."
      Jedenáste ME v Čunove si v skrátenej trojdňovej podobe trúfajú zachovať vysoký štandard, aj keď za podstatne menej peňazí ako sa plánovalo pôvodne. Dôležité bolo vtesnať termín opakovaných ME do kalendára, organizátori si tak budú môcť poplniť záväzky aj voči sponzorom.
       Ekologický šampionát, ako ho s obľubou organizátori nazývajú, rešpektuje vrtochy prírody a aj jej skladá úctu. Oficiálne vozidlá poženie vpred stlačený zemný plyn bez emisií. Slovenskú reprezentáciu zasa poženie v ústrety k piedestálom nielen aktuálna forma, ale aj impozantná história. Bilancia vzácnych kovov slovenského slalomu je obdivuhodná. Až 51 medailí (26-15-10) od premiérového ročníka v Augsburgu'96 vyvoláva úctu. V historickom zrkadlení vlastní najcennejšiu zbierku Michal Martikán. Vlani v nottinghamskom Holme Pierrepont dosiahol v singli vytúžený individuálny 'hetrik' (pred ním len Hochschornerovci v rokoch 98-02) a dosiaľ nazbieral na ME 12 medailí (9-3-0). Hneď za neho sa zaradila Elena Kaliská so vzácnym kovom na každých ME od roku 1996 v Augsburgu (8-4-1) a Hochschornerovci (7-2-2).
      Vlani na ME v Nottinghame, v národnom vodáckom centre Holme Pierrepont, boli Slováci na výslní s tromi zlatými medailami. Dovedna ich nazbierali päť (3-2-0) a ich hodnotu znásoboval fakt, že všetky tri tituly sa zrodili v individuálnych pretekoch, v olympijských disciplínach, zhodou okolností zásluhou všetkých troch olympijských víťazov z Pekingu, kajakárky Eleny Kaliskej, deblistov Pavla a Petra Hochschornerovcov a singlistu Michala Martikána. Ak sa bilancia na jubilejných 10. ME včlenila do historickej štatistiky, tak Nottingham nebol pre Slovákov najúspešnejší. Prekonalo ho Čunovo'02 (4-1-2), Liptovský Mikuláš'07 (4-1-1) i predvlaňajší Krakov (3-2-2), ba dokonca Roudnice nad Labem'98 (3-2-1). Jednoznačne bol však jeden z najefektívnejších, rovnako ako v L. Mikuláši s tromi individuálnymi prienikmi. Podobný medailový záber sa očakáva aj teraz, v pretekoch, ktoré sa aj pri opakovanom pokuse považujú za generálku na budúcoročné majstrovstvá sveta v Čunove.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona