V UNM predstavili aplikáciu, ktorá funguje ako virtuálne covidové oddelenie

NETKY.SK • 2 Február 2022, 16:03 • 2 min
V UNM predstavili aplikáciu, ktorá funguje ako virtuálne covidové oddelenie

MARTIN – V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) predstavili v stredu aplikáciu MEDasistent, ktorá funguje ako virtuálne covidové oddelenie. Ošetrujúcemu lekárovi umožní monitorovať zdravotný stav pacientov na diaľku, skrátiť dobu hospitalizácie a zachytiť nepriaznivý vývoj ochorenia COVID-19.

slovakia

left justify in out

Vznik aplikácie inicioval a pilotne testoval primár na Klinike pneumológie a ftizeológie UNM a Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského (JLF UK) v Martine Ivan Kocan. „Už po prvej vlne pandémie vznikla myšlienka vytvoriť riešenie, ktoré by optimalizovalo včasný príchod a dĺžku pobytu covidových pacientov v nemocniciach počas pandémie. Spolu s partnermi sme vytvorili mobilnú aplikáciu, ktorej výhody počas druhej vlny pandémie overili v našej spádovej oblasti desiatky pacientov,“ povedal. Doplnil, že lekár má v aplikácii k dispozícii pacientom namerané výsledky v prehľadne spracovanej digitálnej podobe. Vďaka tomu dokáže rýchlo, efektívne a v pravidelných intervaloch monitorovať jeho aktuálny stav a navrhovať ďalší postup liečby.

 

img

 

S využitím aplikácie liečili 82 pacientov – 39 mužov a 43 žien s priemerným vekom 48,7 roka, z nich malo 97,5 percenta COVID pneumóniu. „Bez hospitalizácie bolo 69 pacientov a pri priemernej dĺžke hospitalizácie 11,19 dňa sa ušetrilo 772,11 lôžkodňa. U ostatných 13 pacientov sa ušetrilo 53 dní, ktoré strávili v domácej liečbe. Následne museli byť v dôsledku zhoršujúceho sa zdravotného stavu hospitalizovaní. Spolu to predstavuje 825 ušetrených lôžkodní za tri mesiace,“ uviedol Kocan. „Aplikácia umožní všetkým pacientom sledovaným ich lekárom priebežne monitorovať zdravotný stav a včas zachytiť nepriaznivý vývoj ochorenia. To je veľmi dôležité, pretože skoré zachytenie zhoršenia zdravotného stavu môže výrazne napomôcť predísť ďalším zdravotným komplikáciám,“ vysvetlil Martin Donoval zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

 

img

 

Podľa Tomáš Rohožku zo spoločnosti Asseco Central Europe chcú aplikáciu rozšíriť a doplniť o prvky umelej inteligencie, neurónových sietí a podporných rozhodovacích systémov s definovanými klinickými postupmi. „Aby sme predchádzali kritickým stavom pacientov. Včasná prevencia je to najmenej náročné a efektívne riešenie, ktoré môže mať pre nemocnice, zdravotnícky personál, pacientov a celé Slovensko v tomto období mimoriadny význam,“ dodal. Na Klinike pneumológie a ftizeológie UNM a JLF UK v Martine hospitalizovali viac ako 700 pacientov s ochorením COVID-19. V UNM doteraz liečili viac ako 2 300 pacientov s ochorením COVID-19, ktorí si vyžadovali hospitalizáciu.

 

Možno vás zaujme: Občianske preukazy by mohli zahŕňať odtlačky prstov a podobu tváre



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona