V UNB sa denne narodí asi 22 detí, lekári tam vykonajú najviac pôrodov

NETKY.SK • 15 December 2016, 13:57 • 2 min
V UNB sa denne narodí asi 22 detí, lekári tam vykonajú najviac pôrodov

BRATISLAVA - Denne sa v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) narodí asi 22 bábätiek. Ide o najväčšiu nemocnicu na Slovensku a lekári v nej vykonajú najviac pôrodov v krajine.

slovakia

left justify in out

Najviac vyťaženou pôrodnicou v UNB je tá na petržalskej Antolskej ulici. "Vlani tam prišlo na svet asi 3100 novorodencov," povedala hovorkyňa UNB Zuzana Eliášová.

 

Ročne sa na Slovensku narodí asi 55.000 novorodencov, z toho 5000 predčasne. Za posledných 15 rokov vzrástol počet takýchto bábätiek o viac ako 30 percent. Predčasne narodené deti nemajú ani 37 týždňov. Bábätká skôr narodené potrebujú vysokošpecializovanú starostlivosť, aj vďaka nej sa dá predísť mnohým zdravotným komplikáciám.

 

Ponúkajú ju perinatologické centrá, vďaka nim prežije asi 85 percent novorodencov. Okrem Bratislavy sa nachádzajú v Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove. Súčasne vzniklo aj 13 jednotiek resuscitačnej starostlivosti, ktoré majú špeciálne technické vybavenie a odborne školený personál.

 

Vlani sa v špecializovaných centrách narodilo 88 percent detí s hmotnosťou do 1000 gramov a 83 percent detí s hmotnosťou 1000 až 1500 gramov. Ostatných novorodencov tam previezli inkubátorom po narodení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona