V ukrajinskom parlamente sa začali rokovania o vzniku novej koalície

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 15:16 • 2 min
V ukrajinskom parlamente sa začali rokovania o vzniku novej koalície

KYJEV - Poslanci Radikálnej strany v ukrajinskom parlamente dnes oficiálne oznámili svoj odchod z parlamentnej koalície.

slovakia

left justify in out

Oznámili to dnes listom predsedovi parlamentu Volodymyrovi Hrojsmanovi, informovala agentúra UNIAN.

 

V parlamente sa dnes začali konzultácie o vzniku novej koalície. Podľa niektorých informácií by parlamentnú väčšinu mali tvoriť poslanci prezidentovho Bloku Petra Porošenka, Ľudového frontu, ktorý vedie premiér Arsenij Jaceňuk, a strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej.

 

Rokovania sú zložité. Strana Vlasť dnes po prvých kontaktoch uviedla, že sa bude zúčastňovať na rokovaniach o novej koalícii v parlamente, ale vstúpi do nej len pod podmienkou, že bude schválený celý rad jej návrhov zákonov, ktoré majú viesť k stabilizácii situácie v krajine, vysvetlila dnes líderka strany Tymošenková.

 

Predseda poslaneckého bloku Ľudového frontu Maksym Burbak uviedol, že jeho frakcia je pripravená vstúpiť do parlamentnej koalície, ale len za predpokladu, že väčšinu bude tvoriť 226 poslancov - tak, aby mohli podporiť nové zloženie vlády.

 

Poslanec Ľudového frontu Anton Heraščenko zasa potvrdil, že premiér Jaceňuk je pripravený odstúpiť z funkcie ihneď po tom, ako bude v parlamente vytvorená väčšina.

 

Heraščenko dodal, že jeho frakcia je pripravená podporiť kandidatúru predsedu parlamentu Hrojsmana na post premiéra, ak ju podporia všetky koaličné frakcie. Jaceňuk môže odstúpiť buď po podpísaní koaličnej zmluvy, alebo po predložení návrhu zmien v zložení svojej vlády.

 

Ukrajinský parlament v polovici februára pri hlasovaní o vyslovení nedôvery premiérovi Jaceňukovi nečakane podporil súčasnú vládu, čo však následne viedlo k rozpadu parlamentnej koalície. Na Ukrajine tak vypukla politická kríza, pretože poslanci odmietajú spolupracovať s kritizovaným premiérom, ale k jeho odvolávaniu sa v súlade so zákonom môžu vrátiť až v septembri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona