V ukrajinskej nemocnici zomrel tretí zranený demonštrant

NETKY.SK • 25 Január 2014, 17:23 • 2 min
V ukrajinskej nemocnici zomrel tretí zranený demonštrant

KYJEV - Novým impulzom pre masové a oveľa násilnejšie protesty na Ukrajine bola séria kontroverzných zákonov, ktoré minulý týždeň prijal parlament a podpísal ich aj prezident Janukovyč.

slovakia

left justify in out

Počet potvrdených obetí nepokojov na Ukrajine sa zvýšil na tri. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na informáciu kyjevského magistrátu.

Poslednou obeťou 45-ročný aktivista, ktorý v stredu utrpel vážne zranenia hrudníka počas násilných stretov medzi políciou a demonštrantami. Zranený muž zomrel v sobotu po absolvovaní dvoch operácií.

Presné okolnosti, za ktorých muž utrpel zranenie, nie sú známe. Hovorca protivládnych demonštrantov však pripísal zodpovednosť polícii, uviedla agentúra DPA.

Dve predchádzajúce potvrdené obete nepokojov zomreli v stredu na následky strelných zranení.

Podľa ukrajinského ministerstva vnútra dnes demonštranti prepustili dvoch policajtov, ktorých zajali a následne podrobili mučeniu. Zástupcovia protestujúcich však správu o zajatí a mučení policajtov popreli ako provokáciu zo strany úradov, ktorá má ospravedlniť zásahy voči Janukovyčovým oponentom.

V metropole Kyjev dnes po nočných násilnostiach zavládlo políciou a demonštrantami krehké prímerie. Asi 100-členná skupina ozbrojených radikálov sa však pokúsila obsadiť hlavné sídlo ministerstva energetiky a keď sa im to nepodarilo, vyhlásili jeho blokádu. Do budovy ministerstva vpúšťali len nevyhnutný personál. Stovky aktivistov už predtým obsadili ministerstvo poľnohospodárstva i kyjevský magistrát.

Počas víkendu sa v Kyjeve očakávajú ďalšie veľké protestné zhromaždenia. Opozíciu totiž neuspokojili ústupky, vrátane rekonštrukcie vlády, prepustenia zadržaných demonštrantov a zmeny sporných zákonov, ktoré v piatok prisľúbil prezident Viktor Janukovyč. Odmietol totiž kľúčovú požiadavku na svoje odstúpenie a vypísanie predčasných volieb.

Väčšinové protestné hnutie "EuroMaidan", ktoré sa sústreďuje na kyjevskom Námestí nezávislosti, má prevažne nenásilný charakter. Do ostrých stretov s políciou sa dostávajú hlavne radikáli, ktorých už opozícia podľa vyjadrení vlády nemá pod kontrolou.

Opoziční lídri v spoločnom vyhlásení varovali, že Janukovyč pripravuje vyhlásenie výnimočného stavu a "vyčistenie" Námestia nezávislosti od demonštrantov, čo by mohlo viesť k rozsiahlemu krviprelievaniu a stovkám obetí na životoch.

Napätie v posledných dňoch eskaluje aj v západných oblastiach Ukrajiny, kde má tradične silnú opozícia. V desiatkach tamojších miest už davy protestujúcich obsadili alebo zablokovali budovy regionálnych úradov.

Dva mesiace trvajúce protivládne protesty, ktoré do Kyjeva prilákali desaťtisíce odporcov súčasnej vlády, sa začali vlani 21. novembra, keď vláda Mykolu Azarova pozastavila prípravy na integráciu do EÚ a namiesto toho sa snaží o prehĺbenie ekonomickej spolupráce so susedným Ruskom.

Novým impulzom pre masové a oveľa násilnejšie protesty bola séria kontroverzných zákonov, ktoré minulý týždeň prijal ukrajinský parlament a podpísal ich aj prezident Viktor Janukovyč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies