V ukrajinskej armáde budú môcť slúžiť aj občania cudzích krajín

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 15:13 • 2 min
V ukrajinskej armáde budú môcť slúžiť aj občania cudzích krajín

KYJEV - Ukrajinský parlament schválil v utorok v prvom čítaní zákon, ktorý umožní cudzincom slúžiť v ukrajinských ozbrojených silách. Legislatíva musí ešte prejsť druhým čítaním a v prípade schválenia ju musí podpísať prezident Petro Porošenko.

slovakia

left justify in out

Zákon povolí občanom cudzích štátov uzavrieť kontrakt s armádou a bojovať v jej radoch aj pri operáciách proti proruským povstalcom na východe krajiny. Cudzinci bojujú v Donbase na strane vládnej armády už aj v súčasnosti, hoci to súčasné zákony nepovoľujú. Nová legislatíva ich zapojenie sa do bojov zlegalizuje. Cudzinci s vojnovými skúsenosťami dostanú právnu možnosť slúžiť v ukrajinskej armáde, ktorá "tak bude môcť byť obohatená o približne 1000 vycvičených, skúsených a motivovaných vojakov", píše sa v návrhu zákona. Jeho navrhovateľ Dmytro Tymčuk povedal, že prijímanie cudzincov obmedzí potrebu povolávania ukrajinských občanov do armády a zníži platby pre zranených a invalidných vojakov ako aj pre rodiny pozostalých, ktorí zahynuli v službe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona