V Ugande uvalili na opozičného prezidentského kandidáta domáce väzenie

NETKY.SK • 20 Február 2016, 12:34 • 2 min
V Ugande uvalili na opozičného prezidentského kandidáta domáce väzenie

KAMPALA - Ugandská polícia uvalila domáce väzenie na opozičného prezidentského kandidáta Kizzu Besigyeho, aby mu zabránila postaviť na čelo protestov v čase, keď krajina očakáva konečné výsledky sporných prezidentských volieb. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hovorca ugandskej polície uviedol, že Besigyeho zadržanie je "preventívnym opatrením", ktoré má zabrániť ďalším nepokojom.

Besigye, ktorý je hlavným protikandidátom dlhoročného ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, zadržala tento týždeň polícia už viackrát. Štvrtkové voľby boli poznačené neskorým doručením volebných lístkov, sporadickým násilím a zásahmi vlády proti médiám.

 

Po sčítaní približne 75 percent odovzdaných hlasov je víťazstvo Museveniho, ktorého podľa odhadov podporilo 60 percent voličov, prakticky jasné. Besigyeho totiž podporilo len asi 33 percent voličov.

 

Sedemdesiatjedenročný Museveni sa chopil moci v roku 1986, rok po vojenskom prevrate, a od roku 1996 vyhral štvoro volieb. Zo siedmich opozičných kandidátov ho mohli teoreticky ohroziť iba dvaja - Kizza Besigye a dlhoročný Museveniho spojenec Amamu Mbabazi, ktorý kvôli prezidentským ambíciám prišiel predvlani o kreslo premiéra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies