V Ugande sa po dvoch rokoch objavil opäť nebezpečný marburský vírus

NETKY.SK • 6 Október 2014, 16:49 • 2 min
V Ugande sa po dvoch rokoch objavil opäť nebezpečný marburský vírus

KAMPALA - Po dvoch rokoch zaznamenali v africkej Ugande opäť ochorenie spôsobené marburským vírusom. Pacient, 30-ročný zdravotník misionárskej nemocnice v Kampale, vírusové ochorenie, ktoré je podobné ebole a ktoré končí veľmi často úmrtím, neprežil. Zomrel ešte 28. septembra.

slovakia

left justify in out

Pre tlačovú agentúru DPA to dnes uviedla Jane Acengová zo štátnej zdravotníckej služby. Podľa jej slov zostáva aktuálne v karanténe okolo 80 ľudí, ktorí prišli s nakazeným do kontaktu. Obyvateľov krajiny vyzval prezident Yoweri Museveni v súvislosti s opätovným výskytom vírusu na maximálnu obozretnosť a pokoj.

 

Marburský vírus zaznamenali v Ugande opakovane, naposledy v roku 2012, keď na následky ním spôsobeného ochorenia zomrelo podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie deväť ľudí. Najdramatickejší výskyt tohto ochorenia doteraz sa viaže k Angole a Konžskej demokratickej republike, kde v období rokov 2004-2005 zomreli na jeho následky rádovo stovky ľudí.

 

Prvými príznakmi infekcie sú nevoľnosť a bolesti hlavy, ďalšími vysoké horúčky, zlyhávanie orgánov a poruchy fungovania srdcovo-cievneho systému. V piatom až siedmom týždni ochorenia dochádza často k silnému krvácaniu z otvorov na tele i vnútornému krvácaniu.

 

Názov vírusu je odvodený od nemeckého mesta Marburg, kde sa v roku 1967 infikovalo 25 laboratórnych pracovníkov od opíc, prepravených do krajiny z Ugandy s cieľom využiť ich pri pokusoch. Ďalších šesť osôb, medzi ktorými boli aj lekári, sa nakazilo od pacientov, celkovo si nákaza vtedy vyžiadala sedem životov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies