V Ugande polícia zavrela päť náboženských škôl podozrivých z podpory extrémizmu

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 12:49 • 2 min
V Ugande polícia zavrela päť náboženských škôl podozrivých z podpory extrémizmu

KAMPALA - Ugandská polícia nariadila zatvorenie piatich náboženských škôl, ktoré sú podozrivé, že študentov nabádali k extrémistickým postojom.

slovakia

left justify in out

Hovorca polície v ugandskej metropole Kampala uviedol, že niektoré školy, zvané madrasy, pripravovali svojich študentov na pôsobenie v ozbrojených skupinách vystupujúcich proti ugandskej vláde. Spresnil, že tri zo zatvorených škôl mali sídlo v strednej časti krajiny, zvyšné dve na východe.
     

Ugandský denník Daily Monitor dnes citoval vyhlásenie jedného z vplyvných moslimských vodcov v krajine, Kassima Nakibingeho, ktorý kritizoval policajnú akciu a vyhlásil, že madrasy sa stali terčom reštrikcií nezaslúžene.
     

Polícia však náboženské školy spája s ozbrojenými Spojenými demokratickými silami, ktoré majú základňu v susednom Kongu a ich vedenie je hľadané Interpolom. Cieľom tohto ozbrojeného zoskupenia je zosadiť ugandskú vládu.
     

Madrasy sú školy organizované jednotlivými moslimskými náboženskými obcami, najčastejšie v oblastiach, kde štát nedokáže  zabezpečiť vzdelávanie detí. Často fungujú pri mešitách. Po teroristických útokoch na USA v roku 2001 začali byť madrasy často považované za centrá šírenia radikálneho islamu, kde sa verbujú budúci príslušníci džihádistických jednotiek. 
     

Uganda je jednou z afrických krajín, ktoré vyslali svoje jednotky do afrických zborov pôsobiacich v Somálsku, kde bojujú s islamistickými milíciami aš-Šabáb. Tie sa prihlásili k viacerým teroristickým útokom spáchaným v rôznych častiach východnej Afriky, najmä však v štátoch zúčastňujúcich sa na misii v Somálsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona