V ubytovni v Bergu sú najmä utečenci z Líbye a Iránu

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 10:54 • 2 min
V ubytovni v Bergu sú najmä utečenci z Líbye a Iránu

BERG - V súvislosti s vývojom na medzinárodných utečeneckých trasách poklesol aj prílev utečencov zo Sýrie do Rakúska.

slovakia

left justify in out

S tým súvisí aj to, že v utečeneckom tábore v Bergu, na hraniciach medzi Slovenskom a Rakúskom, sú ubytovaní migranti z Líbye a Iránu. V najnovších Obecných novinách Bergu (Berg Gemeindezeitung) to uviedol vicestarosta Andreas Hammer, ktorý má na starosti aj tamojšiu agendu prisťahovalcov.

 

„Od polovice marca je obec, v koordinácii s krajinou Dolné Rakúsko, povinná prijímať krátkodobo do tábora aj utečencov z Líbye a Iránu," spresnil Hammer. Uviedol, že práve medzi dvoma iránskymi utečencami v tábore došlo k emocionálnej výmene názorov, pričom jednej osobe zranili hlavu kávovou šálkou. „Obaja utečenci svoj čin úprimne oľutovali a sľúbili, že sa to už nebude nikdy opakovať," doplnil Hammer.

 

V ubytovni v Bergu majú desiatky utečencov už viac ako deväť mesiacov zabezpečený domov. Všetci, ktorí tam sú, alebo boli ubytovaní, sú žiadateľmi o azyl. Dosiaľ tento štatút získalo 62 ľudí, ktorí do štyroch mesiacov od jeho pridelenia musia opustiť tábor a nájsť si ubytovanie samostatne, spravidla v aglomeráciách veľkých miest. Na uvoľnené miesta po týchto migrantoch prichádzajú ďalší.

 

Vďaka každodennému tréningu nemčiny by obyvatelia z ubytovne v Bergu mali byť veľmi dobre pripravení na povinný kurz nemčiny. V spolupráci s Rakúskym integračným fondom zorganizovala obec v tábore aj workshop o hodnotách, ktoré sú typické pre Rakúsko. Osemnástim utečencom, ktorí spĺňali kritériá, boli sprostredkované informácie o ďalších témach, ako sú princípy a rozmanitosť spoločného života, význam jazyka, svet práce a ekonomika, ale hovorilo sa aj o náboženstvách, slobode prejavu a rovnosti. Podľa vicestarostu Bergu bola spätná väzba veľmi dobrá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies