V týždňoch okolo britského referenda stúpli zločiny z nenávisti o 42 percent

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 16:44 • 2 min
V týždňoch okolo britského referenda stúpli zločiny z nenávisti o 42 percent

LONDÝN - Britská polícia dnes oznámila, že počas dvoch týždňov pred a po referende o členstve Spojeného kráľovstva v Európskej únii zaznamenala v krajine 42-percentný nárast zločinov z nenávisti. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Policajné zložky evidovali v čase od 16. júna do 30. júna celkovo 3076 "nenávistných trestných činov a incidentov", čo je o 42 percent viac ako 2161 takýchto prípadov za rovnaké obdobie roka 2015, uviedla Národná rada policajných veliteľov (NPCC).

 

"Máme teraz jasný údaj o náraste hlásení zločinov z nenávisti po celej krajine a vidíme, že v posledných týždňoch došlo k výraznému zvýšeniu," uviedol hlavný predstaviteľ NPCC pre zločiny z nenávisti Mark Hamilton.

 

Vrchol - až 289 takýchto hlásených prípadov za deň - zaregistrovali 25. júna, deň po tom, ako boli oznámené výsledky referenda, v ktorom sa väčšina zúčastnených voličov vyslovila za vystúpenie Británie z EÚ. Podľa rady došlo odvtedy k "výraznému poklesu" počtu hlásení.

 

Polícia i miestne médiá však prinášali správy o ďalších zrejmých nenávistných trestných činoch podnietených referendom, vrátane vyhrážok adresovaných najmenej dvom černošským politikom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona