V Týždni vedy a techniky ponúkne SAV verejnosti desiatky akcií

NETKY.SK • 7 November 2013, 17:25 • 2 min
V Týždni vedy a techniky ponúkne SAV verejnosti desiatky akcií

BRATISLAVA - Pracoviská Slovenskej akadémie vied sa aj tento rok zapoja do Týždňa vedy a techniky, ktorý sa bude konať na budúci týždeň, od 11. do 17. novembra. Vedci zo všetkých jej oddelení pripravili akcie pre verejnosť na viacerých miestach Slovenska. V Bratislave, Košiciach, Nitre, Banskej Bystrici, vo Zvolene a v Tatranskej Lomnici bude v týchto dňoch možnosť bližšie sa zoznámiť s pracoviskami, postupmi, výsledkami vedeckej činnosti a najmä s ľuďmi, ktorí sa v SAV vede venujú.

slovakia

left justify in out

Počas Týždňa vedy a techniky pripravili vedci zo SAV prednášky, besedy, výstavy, prezentácie i dni otvorených dverí. Návštevníci budú mať možnosť priamo vnímať prostredie vedeckých pracovísk, prezrieť si laboratóriá či oboznámiť sa s metódami výskumu rôznych ústavov SAV. "Nepôjde pritom len o možnosť vidieť inokedy neprístupné priestory či vypočuť si prednášku. Verejnosť bude mať možnosť vybrať si aj z ponuky prezentácií, ukážok, besied či súťaží," uviedla hovorkyňa SAV Michaela Špánková.

Napríklad Ústav pre výskum srdca SAV pripravil v rámci svojho dňa otvorených dverí náučný kvíz zameraný na srdce, Ústav etnológie SAV workshop Rómovia v majoritnej spoločnosti – modely vzájomného spolužitia, Ústav polymérov SAV bude prezentovať Liečenie cukrovky po novom, v ponuke Ústavu slovenskej literatúry SAV je zasa napríklad aj tvorivý seminár Petržalský underground a overground. V rámci otvorených dverí v Matematickom ústave SAV sa bude hovoriť i o tom, či ešte potrebujeme matematiku. Geofyzikálny ústav SAV pripravil pre návštevníkov možnosť pozrieť si meteorologické observatórium v Starej Lesnej, Astronomický ústav SAV prehliadku pozorovacej techniky v areáli pri Tatranskej Lomnici a pozorovania nočnej oblohy, prehliadku ponúkne napríklad aj Arborétum Mlyňany.

Týždeň vedy a techniky na Slovensku organizuje pravidelne ministerstvo školstva spolu s Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti a Centrom vedecko-technických informácií SR. Má za cieľ prezentovať výsledky práce slovenských vedcov a výskumníkov. V rámci tejto akcie dostanú ocenenia aj slovenskí vedci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies