V Tutanchamonovej hrobke sa na 90 percent nájdu skryté komory

NETKY.SK • 29 November 2015, 09:31 • 2 min
V Tutanchamonovej hrobke sa na 90 percent nájdu skryté komory

KÁHIRA - Pravdepodobnosť, že sa v hrobke najznámejšieho staroegyptského faraóna Tutanchamona nájdu skryté komory, dosahuje až 90 percent.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na egyptských vedcov o tom informovala agentúra Associated Press.


Vedci svoje predpoklady podložili predbežnými výsledkami najnovšieho skúmania 3300 rokov starej hrobky. Podľa vedcov by nález novej komory mohol pomôcť pri objasňovaní udalosti počas jedného z najrušnejších období starovekého Egypta.


Egyptský minister pre starožitnosti Mamdúh Damátí v sobotu oznámil, že výsledky tri dni trvajúceho bádania poputujú na analýzu do Japonska. Skúmanie sa opäť obnoví približne o mesiac.


Egyptológovia sa domnievajú, že v tajnej hrobke v mieste večného odpočinku Tutanchamóna by sa mohla nachádzať dokonca aj múmia samotnej kráľovnej Nefertiti. Podľa teórie britského egyptológa Nicholasa Reevesa by totiž Tutanchamón mohol byť pochovaný vo vonkajšej komore hrobky, ktorá v skutočnosti patrila kráľovnej Nefertiti.


Tutanchamon, 12. faraón 18. dynastie, vládol v Egypte v rokoch 1333 až 1323 pred n.l., pričom v čase smrti mal len 19 rokov. Hoci "chlapec na tróne" ani zďaleka nepatril medzi významných faraónov, vo svete ho preslávila takmer neporušená hrobka, ktorú v roku 1922 objavil v Údolí kráľov Howard Carter.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies