V Turni nad Bodvou plánujú vybudovať biometánovú stanicu za 9 mil. eur

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 15:44 • 2 min
V Turni nad Bodvou plánujú vybudovať biometánovú stanicu za 9 mil. eur

BRATISLAVA - Košická spoločnosť Lesmo, k. s., plánuje v katastrálnom území Turne nad Bodvou vybudovať biometánovú stanicu za 9 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z investičného zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA). S výstavbou stanice sa má začať v októbri 2016 a s výrobou v apríli 2017.

 

Účelom navrhovanej činnosti je podľa zámeru výstavba a prevádzka biometánovej stanice (BMS), ktorá bude slúžiť na energetické zhodnocovanie biomasy z rastlinnej výroby. V BMS bude anaeróbnou digesciou - premenou biomasy bez prístupu vzduchu pomocou metanogénnych baktérií vo fermentačných nádržiach vznikať bioplyn, v množstve asi 6.000.000 m3/rok a digestát.

 

Bioplyn sa následne vyčistený a upravený na biometán kvality zemného plynu a po stlačení bude vysokotlakovým plynovodom dopravovať do distribučnej siete spoločnosti SPP - distribúcia, a. s.

 

Digestát, vyfermentovaný tekutý zvyšok, sa bude využívať ako hnojivo. Predpokladaná ročná produkcia biometánu bude na úrovni 3.045.833 m3 (30.458 MWh) pri prevádzkovej dobe 8600 hodín. Surovinou bude kukuričná siláž v množstve 26.280 ton za rok.

 

"Biometánová stanica bude prevádzkovaná v automatickom režime s občasnou kontrolou, okrem navážania siláže a jej vkladania do plniaceho zariadenia. Na jej obsluhu budú potrební dvaja pracovníci," uviedla ďalej spoločnosť v zámere.

 

Lesmo, k. s., Košice vznikla v marci 2012. Spoločníkom - komplementárom v spoločnosti je rakúska firma SFG Beteiligungs GmbH.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies