V Turecku zatkli brata údajného strojcu pokusu o prevrat Fethullaha Gülena

NETKY.SK • 2 Október 2016, 15:51 • 2 min
V Turecku zatkli brata údajného strojcu pokusu o prevrat Fethullaha Gülena

ISTANBUL - Polícia zatkla dnes v západotureckom meste Izmir brata islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania júlového neúspešného pokusu o prevrat. Informovala o tom agentúra Anadolu s tým, že Kutbettin Gülen bol zadržaný v dome svojho príbuzného a obvinený z členstva v teroristickej organizácii.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatosemročný Fethullah Gülen, ktorý je zástancom umierneného islamu, žije už 17 rokov v exile v USA.

Ankara tvrdí, že Gülen dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat z 15. júla a v súčasnosti je v Turecku verejným nepriateľom číslo jeden. Turecké ministerstvo spravodlivosti nedávno požiadalo Spojené štáty o jeho zatknutie, ktoré by malo predchádzať jeho vydaniu na stíhanie do vlasti.

 

Samotný Gülen sa od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil. Požaduje pritom vytvorenie medzinárodnej komisie expertov, ktorá by preskúmala okolnosti pokusu o prevrat. Turecká vláda však podľa Gülena jeho návrh ignorovala.

Turecké úrady začali po pokuse o puč hromadne zatýkať Gülenových prívržencov, pričom vo väzení sa doteraz ocitlo viac ako 30.000 osôb. Ďalších vyše 50.000 ľudí bolo na základe osobitného dekrétu prepustených zo štátnej správy, polície, armády a súdnictva.

 

Bezpečnostná rada Turecka navrhla tento týždeň predĺženie výnimočného stavu platného od 21. júla do 18. októbra. Očakáva sa, že vláda tento návrh formálne schváli.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies