V Turecku zastrelili zakladateľa satelitnej televízie kritizovanej Iránom

NETKY.SK • 30 Apríl 2017, 18:29 • 2 min
V Turecku zastrelili zakladateľa satelitnej televízie kritizovanej Iránom

ISTANBUL - Zakladateľ iránskej satelitnej televízie vysielajúcej v jazyku farsí sa v sobotu večer v tureckom Istanbule stal obeťou vraždy.

slovakia

left justify in out

Spolu s ním bol zavraždený aj jeho kuvajtský obchodný partner.

 

K vražde Saída Karimiana v Turecku došlo po tom, ako ho iránsky súd v marci v neprítomnosti odsúdil na trest odňatia slobody za propagandu nepriateľskú voči svojej vlasti.

 

Turecký denník Hürriyet napísal, že Karimian prišiel o život, keď jeho auto na ceste zablokovalo terénne vozidlo a jeho posádka spustila paľbu. Vozidlo SUV polícia neskôr našla opustené a zhorené.

 

Karimianova Gem TV vysiela pre divákov v Iráne zahraničné televízne šou dabované do jazyka farsí.

 

televízia sa však zo strany Iránu stala terčom kritiky za vysielanie programov, ktoré sú proti islamským hodnotám. V Iráne vedenie televízie obvinili aj zo šírenia západnej kultúry.

 

Podľa vyjadrenia príbuzných pre britskú spravodajskú stanicu BBC Karimian v posledných troch mesiacoch dostával vyhrážky zo strany iránskeho režimu, preto plánoval vrátiť sa z Istanbulu do Londýna, kde žil.

 

Zdroje blízke tureckým úradom však naznačili, že Karimianova vražda môže súvisieť s podnikateľskými aktivitami alebo činnosťou zločineckých gangov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona