V Turecku zadržaný francúzsky džihádista žiada o vydanie do vlasti

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 09:43 • 2 min
V Turecku zadržaný francúzsky džihádista žiada o vydanie do vlasti

PARÍŽ - Francúzsky džihádista, ktorého meno je na tzv. čiernom zozname OSN, bol zadržaný v Turecku, odkiaľ chce byť vydaný do Francúzska. Informovala o tom dnes francúzska televízia BFMTV.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto zdroja sa 23-ročný Francúz v roku 2013 v Sýrii pridal k oddielom islamistického Frontu an-Nusra a neskôr prešiel k jednotkám Islamského štátu (IS), v ktorého hierarchii sa rýchlo vypracoval z radového vojaka na organizátora tylového zabezpečenia.

 

Tento džihádista je podozrivý z organizovania presunov financií určených pre IS a jeho bojové operácie, ale aj z verbovania dievčat a žien, z ktorých jedna sa stala medzičasom jeho manželkou. BFMTV uvádza, že práve rôznorodosť rolí, ktoré muž zohrával v IS, z neho robí "veľkú rybu" pre tajné služby. Mužovo meno sa nachádza na zozname najnebezpečnejších teroristov vypracovaného OSN.

 

Muž už dávnejšie kontaktoval francúzske úrady a oznámil, že sa chce vzdať, lebo "už neznesie týchto chorých z IS". Uviedol tiež, že "francúzskym väzniciam dáva prednosť pred džihádistami," informovala BFMTV.

 

V spoločnosti svojej rodiny, štyroch manželiek a siedmich detí ho nedávno zadržali na turecko-sýrskych hraniciach. Turecké úrady ho však odmietajú vydať do Francúzska s tým, že bude súdený v Turecku. V snahe zmeniť to si Francúz najal vo svojej vlasti advokáta.

 

Podľa BFMTV francúzske úrady chcú s tureckými rokovať aj o osude Francúzových detí, ktoré sa narodili na území Sýrie, ale v lokalitách ovládaných Islamským štátom, takže na ich meno nebol vydaný rodný list - z hľadiska zákonov sú bez štátnej príslušnosti.

 

Ak by turecké úrady súhlasili s ich vydaním do Francúzska, tamojšie úrady by ich umiestnili do dojčenských ústavov alebo náhradných rodín, prípadne ich časom zverili aj príbuzným ich rodičov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona