V Turecku zadržali zamestnancov Amnesty International, sú obvinení z napojenia na Gülena, údajného iniciátora prevratu

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 09:14 • 2 min
V Turecku zadržali zamestnancov Amnesty International, sú obvinení z napojenia na Gülena, údajného iniciátora prevratu

ISTANBUL - Turecké úrady zadržali v utorok vedúceho tureckej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI).

slovakia

left justify in out

V noci nadnes to vo svojom vyhlásení potvrdila aj samotná AI. Turecký denník Hürriyet napísal, že právnika Tanera Kiliča zadržali v utorok v Izmire v rámci vyšetrovania v radoch sympatizantov exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého turecké vedenie obviňuje zo zodpovednosti za vlaňajší pokus o vojenský prevrat.

 

Spolu s Kiličom zadržali ďalších 18 spolupracovníkov tureckej odnože AI. Podľa denníka sú podozriví, že vo svojich smartfónoch používali aplikáciu ByLock, o ktorej turecké úrady tvrdia, že je využívaná gülenistami. AI vo svojom vyhlásení spresnila, že polícia po Kiličovom zatknutí prehľadala jeho dom i sídlo AI v Izmire.

 

Organizácia uviedla, že "skutočnosť, že Turecko v rámci poprevratových čistiek zatiahlo do svojej siete šéfa Amnesty International v Turecku, je len ďalším dôkazom, ako ďaleko je moc schopná zájsť a akou svojvoľnou sa stala".

 

Generálny tajomník AI Salil Shetty upozornil, že Kilič sa dlhý čas zasadzuje práve za obranu toho druhu slobôd, aké teraz turecké orgány potláčajú. Od vlaňajšieho neúspešného pokusu o prevrat platí v Turecku výnimočný stav. V krajine zároveň prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora prepustili už vyše 100.000 ľudí; ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na puči alebo z prepojenia na pučistov.

 

Gülen žije dlhodobo v USA. Turecké vedenie žiada jeho vydanie, aby ho mohlo súdiť za zosnovanie vojenského prevratu a za snahy podkopať autoritu tureckej vlády a zosadiť ju. Gülen všetky tieto obvinenia odmieta a vlaňajší pokus o vojenský prevrat odsúdil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies