V Turecku zadržali a uväznili vysokopostaveného člena Islamského štátu, v EU verboval nových členov

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 13:36 • 2 min
V Turecku zadržali a uväznili vysokopostaveného člena Islamského štátu, v EU verboval nových členov

ANKARA - Turecké úrady zadržali a vzali do väzby vysokopostaveného člena Islamského štátu (IS), ktorý v Európe verboval do tejto džihádistickej organizácie nových členov.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka as-Sabáh zadržaným je sýrsky občan Sahwan Kahwátí, ktorého turecké tajné služby sledovali od okamihu, keď vstúpil na turecké územie. Jeho úlohou bolo zrejme naverbovať do jednotiek IS nových ľudí z európskych krajín a pomôcť im pripojiť sa k Dáišu (Islamskému štátu) v Sýrii.

 

K zadržaniu došlo v okamihu, keď Kahwátí v spoločnosti svojej manželky cestoval autobusom do Istanbulu. Doterajším vyšetrovaním sa zistilo, že z Istanbulu mal v pláne odcestovať do Európy .

 

Po 14 dňoch vyšetrovania predviedli Kahwátího uplynulý pondelok pred súd, ktorý rozhodol o jeho vzatí do väzby. Jeho manželku z Turecka deportovali do Sýrie.

 

Turecká polícia Kahwátímu pri zatýkaní zhabala digitálne nosiče s fotografiami. Niektoré z nich ho zachytávali vo vojenskej maskovacej uniforme a so zbraňami. Na jednej zo snímok je Kahwátí s nožom v ruke, ktorý ostrím prikladá na hrdlo neidentifikovaného muža.

 

Vyšetrovaním sa tiež zistilo aj Kahwátího prepojenie na dvoch ďalších vysokopostavených členov IS - dánskeho občana Mahamada Labana, ktorého 10. februára zadržali v tureckom meste Adana, ako aj švédskeho občana Mohammeda Tefika Saleha.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies