V Turecku utrpelo pri zemetrasení zranenia vyše 30 ľudí

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 15:08 • 2 min
V Turecku utrpelo pri zemetrasení zranenia vyše 30 ľudí

ATÉNY/ANKARA - Vyše 30 ľudí utrpelo zranenia pri silnom podmorskom zemetrasení, ktoré dnes zasiahlo východnú časť Grécka bezprostredne pri hraniciach s Tureckom a Bulharskom.

slovakia

left justify in out

Do nemocnice previezli s ľahšími zraneniami okolo 30 obyvateľov tureckého mesta Canakkale a piatich z mesta Tekirdag, ktorí zo strachu o život vyskočili z okien svojich bytov. Turecká tlačová agentúra Dogan uviedla, že zemetrasenie zničilo niekoľko prevažne starších domov na najväčšom tureckom ostrove Gökceada v Egejskom mori, kde po utrpenom šoku podľa novín Hurriyet hospitalizovali okolo 20 ľudí. Obyvatelia Istanbulu ako aj niekoľkých ďalších tureckých miest vrátane turistami vyhľadávaných letovísk Izmir a Antalya v panike opúšťali svoje domovy. V meste Yenice evakuovali pacientov miestnej nemocnice, ktorú zemetrasenie poškodilo.
      

Ľahšie zranenia utrpela aj turistka z Británie, ktorú na letisku na gréckom ostrove Lemnos zasiahol padajúci úlomok z poškodeného stropu. Na tomto ostrove zaznamenali aj niekoľko rozbitých okien na domoch či iné menšie poškodenia obydlí.
      

Po zemetrasení, ktorého epicentrum bolo medzi gréckymi ostrovmi Lemnos a Sámothraké približne 77 kilometrov juhozápadne od prihraničného a prístavného mesta Alexandrupoli, nasledovalo ešte niekoľko silných dotrasov. Americký geofyzikálny inštitút (USGS) pôvodne informoval, že Grécko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,4, neskôr ju upravil až na 6,9. Grécky Inštitút geofyziky na Aristotelovej univerzite v Solúne stanovil intenzitu zemetrasenia na 6,3. Americkí seizmológovia uvádzajú hĺbku zemetrasenia v desiatich kilometroch pod zemským povrchom, odborníci z Grécka informovali o jeho 27-kilometrovej hĺbke.
      

Zemetrasenie bolo výrazne cítiť v Solúne, Aténach, na západe Turecka i v južnej časti Bulharska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies