V Turecku sa začal prvý proces súvisiaci s júlovým pokusom o vojenský prevrat

NETKY.SK • 27 December 2016, 14:54 • 2 min
V Turecku sa začal prvý proces súvisiaci s júlovým pokusom o vojenský prevrat

ISTANBUL - V tureckom Istanbule sa dnes za prísnych bezpečnostných opatrení začal prvý veľký súdny proces súvisiaci s júlovým zmareným štátnym prevratom, ktorý podnikla časť armády.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pred istanbulský trestný súd predstúpilo dovedna 29 bývalých policajtov, ktorí čelia rôznym obvineniam vrátane pokusu o zvrhnutie vlády či členstva v teroristickej organizácii. Dvadsaťjeden z nich môže v prípade usvedčenia dostať až doživotné väzenie, zvyšným ôsmim hrozia dlhoročné väzenské tresty.

 

Všetci obžalovaní sú podľa prokuratúry stúpencami exilového duchovného Fetullaha Gülena, ktorého turecké úrady vinia zo zosnovania prevratu. Samotný duchovný žijúci v USA akúkoľvek spojitosť s pučom odmieta.

 

Proces, ktorý by mal trvať štyri dni, sa koná vo väzenskom komplexe Silivri na predmestí Istanbulu, informovala televízia BBC. Dvadsaťštyri z 29 obvinených je vo väzbe, jeden je na úteku a štyria boli prepustení na kauciu.

 

V súvislosti s pokusom o prevrat z 15. júla už turecké úrady zadržali viac ako 40.000 podozrivých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies