V Turecku sa začal nový proces s dôstojníkmi obvinenými z puču

NETKY.SK • 3 November 2014, 16:14 • 2 min
V Turecku sa začal nový proces s dôstojníkmi obvinenými z puču

ISTANBUL - V Turecku sa v pondelok začal nový proces s vyše 230 dôstojníkmi odsúdenými v roku 2012 na dlhé roky väzenia za to, že údajne v roku 2003 plánovali zvrhnúť vládu vtedajšieho premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd totiž v júni rozhodol, že právo obžalovaných na spravodlivý proces bolo porušené, nariadil zopakovanie procesu a 230 z 326 odsúdených dôstojníkov pustil na slobodu až do jeho začiatku. Porušenia sa týkali manipulácie s digitálnymi dôkazmi, odmietnutia vypočuť niektorých svedkov ako aj príliš dlhej predbežnej väzby obvinených.

 

Pôvodný proces prebiehal v rokoch 2010-2012 a bol súčasťou Erdoganových snáh skrotiť armádu, ktorá desaťročia zasahovala do tureckej politiky. Z účasti na sprisahaní sa pôvodne zodpovedalo až 365 dôstojníkov, z ktorých súd zbavil obvinení iba 34. Zvyšným obžalovaným vymeral tresty v rozsahu 12 až 20 rokov. Vysoká sadzba sa týkala skupiny vysokopostavených dôstojníkov označovanej za hlavných strojcov takzvanej Operácie Kladivo. Podľa vyšetrovateľov chceli účastníci sprisahania v krajine vyvolať chaos a nepokoje, aby vytvorili podmienky na prevzatie moci ozbrojenými silami. Kritici však tvrdia, že kauza má politické pozadie a vláda sa ňou snaží umlčať svojich oponentov z vplyvnej armády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies