V Turecku sa opäť konali protivládne demonštrácie

NETKY.SK • 13 September 2013, 13:46 • 2 min
V Turecku sa opäť konali protivládne demonštrácie

ISTANBUL - Zásahové jednotky tureckej polície v noci nadnes vo viacerých mestách Turecka použili slzotvorný plyn, aby rozohnali demonštrácie proti vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Premiér v reakcii na protesty vyzval potlačiť sily, ktoré sa znovu snažia vyvolať v krajine chaos.

slovakia

left justify in out

Policajti za podpory obrnených vozidiel a vodných diel dnes do skorého rána postupovali ulicami štvrte Kadikoy v ázijskej časti Istanbulu, kde mladí demonštranti vybudovali na uliciach barikády z vriec s odpadkami a sutinou. Podobný priebeh mali aj demonštrácie v Ankare, ako aj v prímorských mestách Antalya a Antakya. Protestné akcie však zatiaľ nie sú také mohutné ako v júni a júli, keď sa demonštrácie proti štýlu Erdoganovho vládnutia konali prakticky vo všetkých väčších mestách.

Najnovšie protesty vyvolala smrť 22-ročného Ahmeta Atakana, ktorý zomrel v utorok v meste Antakya v blízkosti hraníc so Sýriou. Kým jeho blízki tvrdia, že zomrel po údere do hlavy pri zásahu polície voči demonštrantom, polícia tvrdí, že mladík utrpel smrteľné zranenia pri páde zo strechy. Okolnosti jeho smrti sa stále vyšetrujú, informuje agentúra Reuters.

Protivládne protesty sa v Turecku začali koncom mája po tom, ako polícia v Istanbule tvrdo zakročila proti aktivistom snažiacim sa zabrániť likvidácii miestneho parku Gezi na námestí Taksim. Demonštranti a opozícia obviňujú vládu z presadzovania nedemokratických reforiem, ktoré smerujú k islamizácii spoločnosti. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si doteraz vyžiadali životy šiestich ľudí a vyše 4800 zranených.

Očakáva sa, že pochody a zhromaždenia proti Erdoganovi a autoritárskemu štýlu jeho politiky sa obnovia po návrate študentov vysokých škôl po prázdninách. Agentúra Reuters píše, že Erdogan sa tak ocitne v ťažkej situácii, keďže v Turecku sa blížia komunálne voľby, v ktorých by si zjavne chcel upevniť svoje pozície, aby na budúci rok mohol bez veľkého rizika kandidovať vo voľbách prezidenta.

Počas leta Erdogan zhromaždil v uliciach tureckých miest tisíce svojich priaznivcov na mítingoch, ktoré možno interpretovať aj ako demonštráciu sily voči opozícii, pričom viackrát zopakoval, že verejnosť dá svoju odpoveď na požiadavky demonštrantov práve pri volebných urnách.

Reuters pripomína, že takmer celá krajina - s výnimkou lokalít na pobreží Egejského mora, kurdských oblastí na juhovýchode a malej časti územia na európskom kontinente, podporuje Erdogana a jeho Stranu spravodlivosti a rozvoja. Opozícii sa doteraz nepodarilo zjednotiť rôznorodé spektrum hnutí a strán - od nacionalistov po aktivistov za práva homosexuálov - do jednoliateho celku.

Erdogan vo štvrtok v prejave na otvorení veľtrhu v Istanbule na margo novej vlny demonštrácií vyhlásil, že "ak dôjde k protizákonnému zásahu do slobody iných ľudí, za pomoci našich bezpečnostných síl využijeme všetky možnosti, ktoré nám dáva zákon". "Úsilie malej menšiny vyvolať v Turecku chaos a poškodiť ho nikdy nebude úspešné," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies