V Turecku sa na mešitu zmení ďalší bývalý kresťanský chrám

NETKY.SK • 22 August 2020, 08:15 • 2 min
V Turecku sa na mešitu zmení ďalší bývalý kresťanský chrám

Istanbul – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa agentúry AFP v piatok prikázal zmeniť ďalší pôvodne byzantský chrám na mešitu. Chrám už v minulosti prešiel premenou na mešitu a neskôr na múzeum.

slovakia

left justify in out

Múzeum Kariye, pôvodne byzantský Chrám svätého Spasiteľa v Istanbule, sa má na mešitu pretransformovať po tom, ako sa už prijalo ďalšie rozhodnutie, ktoré prikazuje premenu istanbulského múzea Hagia Sofia. Objekty sa nachádzajú na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Podľa AFP to súvisí s koronavírusom a následných ekonomických otrasoch. Erdogan si tak podľa agentúry chce na svoju stranu získať aj nacionalistov.

 

 

Múzeum Kariye je v Turecku už od 4. storočia, keď vzniklo ako súčasť kláštorného komplexu v istanbulskej časti Edirnekapi. Chrám sa posledne zmenil na mešitu po tom, ako dnešný Istanbul obsadili osmanskí Turci. K premene došlo v roku 1453, takmer 50 rokov po vojenskom víťazstve.

 

img
 

Koniec druhej svetovej vojny sa do dejín tohto objektu zapísal aj ako prerod na múzeum. Skupina amerických kunsthistorikov neskôr pomohla s reštaurovaním originálnych chrámových mozaík. Verejnosti ich sprístupnili v roku 1958. Sú tu okrem iného aj fresky výjavov Posledného súdu zo 14. storočia. Francúzska agentúra AFP je presvedčená, že toto dielo patrí k najlepším príkladom svetového byzantského výtvarného umenia.

 

img

 

Erdoganovo rozhodnutie zmeny na mešitu sa opiera aj o podporné stanovisko najvyššieho administratívneho súdu z konca roku 2019. Grécke ministerstvo zahraničných vecí to považuje za "ďalšiu provokáciu namierenú proti (kresťanským) veriacim". Opozičný poslanec tureckého parlamentu – Armén Garo Paylan - si myslí, že premena pamiatky na mešitu je to hanba pre celé Turecko. Povedal, že bol obetovaný "jeden zo symbolov hlbokej multikulturálnej identity a multináboženskej histórie našej krajiny“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies