V Turecku sa konajú komunálne voľby

NETKY.SK • 30 Marec 2014, 13:03 • 2 min
V Turecku sa konajú komunálne voľby

ISTANBUL/ANKARA - Sú považované za test pre premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

slovakia

left justify in out

V tieni korupčných obvinení proti vláde sa v Turecku v nedeľu konajú komunálne voľby. Považujú sa za dôležitý test pre desaťročné funkčné obdobie premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Výsledok rozhodne aj o tom, či sa 60-ročný Erdogan bude v auguste uchádzať o prezidentské kreslo. Komunálne voľby v roku 2009 vyhrala premiérova konzervatívna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) s priemerným ziskom 38,8 percenta. Erdogan už vopred povedal, že akýkoľvek horší výsledok by považoval za prehru. Výsledky volieb ukážu, do akej miery si jeho vláda udržala sympatie Turkov po minuloročnej vlne opozičných protestov.

 

Pred komunálnymi voľbami Erdogan nariadil v Turecku zablokovanie sociálnej siete Twitter a neskôr aj videoportálu YouTube. Reagoval tak na kampaň jeho protivníkov, ktorí na internete šíria nahrávky označované za dôkaz korupcie vo vládnych kruhoch. Vyšetrovanie kauzy už niekoľko mesiacov otriasa tureckou politickou scénou, podľa Erdogana je však vykonštruovaná prívržencami vplyvného moslimského učenca Fethullaha Gülena žijúceho v USA a jej cieľom je prevrat. Európska únia aj Spojené štáty odstavenie Twitteru ostro kritizovali, na čo súd nariadil telekomunikačnému úradu opatrenie zrušiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona