V Turecku sa bude zatýkať. Desiatky sudcov napojených na teroristov chcú poslať za mreže

NETKY.SK • 6 Máj 2017, 17:40 • 2 min
V Turecku sa bude zatýkať. Desiatky sudcov napojených na teroristov chcú poslať za mreže

ISTANBUL - Turecké úrady vydali zatykače na 23 sudcov a prokurátorov, ktorých ešte v piatok spolu s vyše stovkou ďalších zbavili funkcie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes štátna tlačová agentúra Anadolu. Zatykače sa podľa správy Anadolu vzťahujú na 17 sudcov a šiestich prokurátorov. Dôvodom je ich údajné "členstvo v teroristickej organizácii".

 

Vláda ich podozrieva z väzieb na hnutie v USA žijúceho duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obvinila zo zorganizovania vlaňajšieho nevydareného pokusu o vojenský prevrat v krajine. Dvoch z týchto sudcov zatkli priamo počas výkonu svojej práce.

 

V piatok, takmer desať mesiacov po zmarenom pokuse o štátny prevrat, prepustili v tejto krajine zo zamestnania ďalších 107 sudcov a prokurátorov. Turecká vláda už zaslala americkej administratíve viacero materiálov, ktoré údajne dokazujú Gülenovu vinu a žiada jeho vydanie. Gülen však akúkoľvek účasť na prevrate odmieta.

 

Tvrdí, že puč inicioval samotný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, aby ospravedlnil svoje zásahy voči kritikom.

Od pokusu o puč v krajine, z ktorého turecká vláda viní práve spomínané hnutie, prepustili už celkovo 4238 sudcov a prokurátorov, čo predstavuje takmer tretinu pôvodného stavu 14.000 týchto zamestnancov.

 

Vyšetrovaciu väzbu uvalili podľa aprílových informácií vládnych zdrojov v rovnakej súvislosti na viac ako 47.000 podozrivých vrátane 2575 sudcov a prokurátorov. Navyše kvôli údajným kontaktom s Gülenovým hnutím suspendovali viac ako 100.000 štátnych zamestnancov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona