V Turecku prepustili osem z 11 zadržiavaných ľudskoprávnych aktivistov

NETKY.SK • 26 Október 2017, 08:11 • 2 min
V Turecku prepustili osem z 11 zadržiavaných ľudskoprávnych aktivistov

ISTANBUL - Súd v Istanbule v stredu na úvod procesu s 11 ľudskoprávnymi aktivistami obvinenými z členstva v teroristických skupinách a napomáhania týmto skupinám prekvapujúco nariadil prepustenie ôsmich z nich z vyšetrovacej väzby.

slovakia

left justify in out

Na slobodu sa tak dostanú aj riaditeľka tureckej pobočky organizácie Amnesty International Idil Eserová, nemecký ľudskoprávny aktivista Peter Steudtner a švédsky IT špecialista Ali Gharavi. Právnik Steudtnera a Gharaviho uviedol, že obaja môžu po prepustení opustiť územie Turecka.

 

Vo väzbe naďalej zostáva Taner Kilič, predseda správnej rady Amnesty International Turecko, ktorého zadržali už o niekoľko týždňov skôr ako ostatných aktivistov. Kilič je obvinený okrem iného z členstva v zakázanom hnutí moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý mal zosnovať vlaňajší neúspešný pokus o prevrat v Turecku. Proces s ním sa začne vo štvrtok v Izmire.

 

Zvyšných aktivistov zadržali 5. júla pri policajnom zásahu v hoteli na ostrove Büyükada ležiacom neďaleko Istanbulu, kde sa mal konať seminár o digitálnej bezpečnosti. V prípade uznania za vinných im hrozilo až 15 rokov väzenia.

 

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat z 15. júla 2016 turecké úrady začali rozsiahle čistky proti údajným sympatizantom Gülenovho hnutia. Zo štátnych inštitúcií bolo prepustených viac ako 150-tisíc ľudí. Pre podozrenie z napojenia na teroristické skupiny zatkli v krajine vyše 50-tisíc ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona