V Turecku otvorili najdlhší visutý most na svete

NETKY.SK • 19 Marec 2022, 13:00 • 2 min
V Turecku otvorili najdlhší visutý most na svete

ISTANBUL – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok slávnostne otvoril nový visutý most cez prieliv Dardanely, ktorý je považovaný za najdlhší svojho druhu na svete. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

slovakia

left justify in out

Most s názvom 1915 Canakkale s rozpätím hlavného poľa 2023 metrov postavilo konzorcium tureckých a juhokórejských spoločností za 2,5 miliardy eur. Celková dĺžka mosta, ktorý je súčasťou novej diaľnice, je 4,6 kilometra. Most spája mesto Gelibolu, ktoré sa nachádza na európskej strane tureckej provincie Canakkale na severozápade krajiny, s mestom Lapseki na ázijskej strane. Cestujúcim skracuje cestu cez prieliv na šesť minút v porovnaní s predchádzajúcou jeden a pol hodinovou cestou trajektom, uviedol Erdogan.

 

img

 

Most otvorili pri príležitosti 107. výročia bitky o polostrov Gallipoli, známej aj ako operácia Dardanely. Ako pripomína AFP, Erdogan sa počas svojej vlády, najskôr ešte ako premiér a neskôr už aj ako prezident, často chválil megalomanskými projektmi vrátane v poradí tretieho mosta cez Bosporský prieliv. Odporcovia zmieneného projektu tvrdia, jeho stavba vyústi v meste Istanbul do bezuzdnej výstavby a vládu z veľkej časti zbytočne zadlží.

 

Možno vás zaujme: Ruskí kozmonauti odleteli na Medzinárodnú vesmírnu stanicu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies