V Turecku budú predčasné voľby 1. novembra, termín potvrdil šéf volebnej komisie

NETKY.SK • 25 August 2015, 16:28 • 2 min
V Turecku budú predčasné voľby 1. novembra, termín potvrdil šéf volebnej komisie

ANKARA - Predseda tureckej ústrednej volebnej komisie Sadi Güven dnes potvrdil 1. november ako termín predčasných parlamentných volieb v krajine.

slovakia

left justify in out

V Turecku sa konali parlamentné voľby 7. júna, avšak politickým stranám sa nepodarilo zostaviť funkčnú koaličnú vládu. Koaličné rozhovory prebiehali po tom, ako víťaz volieb - proislamská Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) tureckého premiéra Ahmeta Davutogla - nedokázal vytvoriť jednofarebnú vládu, a to po prvý raz za posledných 13 rokov.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poveril dnes premiéra Davutogla zostavením dočasnej vlády, ktorá by mala viesť krajinu do predčasných parlamentných volieb.

 

Šéf doterajšej vládnej AKP Davutoglu bude mať na zostavenie prechodnej vlády päť dní. Jeho ministerská zostava by v súlade s ústavou mala zahŕňať aj opozičné strany.

 

Erdogan v pondelok oznámil svoje rozhodnutie vypísať nové parlamentné voľby po tom, ako v uplynulých dvoch mesiacoch zlyhali všetky pokusy o zostavenie koaličnej vlády.

 

Podľa tureckej ústavy by v dočasnej "dovolebnej" vláde mali mať zastúpenie všetky politické strany v závislosti od počtu mandátov, ktoré získali v júnových parlamentných voľbách. Toto ustanovenie tureckej ústavy sa "testuje" prvýkrát - doteraz totiž ešte nikdy nenastala podobná situácia.

 

Z trojice parlamentných opozičných strán vyjadrila ochotu podieľať sa na novej prechodnej vláde len prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP). Účasť v dočasnom kabinete odmietli hlavné opozičné zoskupenia: sekularistická Republikánska ľudová strana (CHP) i nacionalistická Strana národného hnutia (MHP).

Davutoglu už skôr vyzval turecké opozičné strany, aby "prevzali svoju zodpovednosť" a zapojili sa do dočasnej spoločnej vlády. Vyhlásil, že vládne posty ponúkne opozičným zákonodarcom dokonca aj v prípade, že ich stranícki lídri účasť v kabinete odmietajú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona