V tureckom referende mohlo byť zmanipulovaných až 2,5 miliónov hlasov, opozícia žiada o anulovanie výsledkov

NETKY.SK • 18 Apríl 2017, 15:30 • 2 min
V tureckom referende mohlo byť zmanipulovaných až 2,5 miliónov hlasov, opozícia žiada o anulovanie výsledkov

ANKARA - Až 2,5 milióna hlasov mohlo byť zmanipulovaných v nedeľňajšom tureckom referende o posilnení právomocí prezidenta. Vyhlásila to dnes rakúska členka pozorovateľskej misie Rady Európy Alev Korunová.

slovakia

left justify in out

"Zákon dovoľuje len úradné hlasovacie obálky. Najvyššia volebná rada však rozhodla - a to v rozpore so zákonom -, že môžu byť prijímané aj obálky bez úradnej pečiatky," uviedla Korunová, poslankyňa rakúskeho parlamentu za stranu Zelení-Zelená alternatíva.

Preto podľa Korunovej "existuje podozrenie, že až 2,5 milióna hlasov mohlo byť zmanipulovaných".

Prokurdská opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) hovorí o troch miliónoch neopečiatkovaných obálkach, píše agentúra Reuters.

Poslankyňa taktiež povedala, že polícia v prevažne kurdskom meste Diyarbakir bránila jej dvom kolegom z pozorovateľskej misie vstúpiť do volebných miestností. Hovorila aj o videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach, na ktorých vraj vidno, ako niektorí ľudia hlasujú viackrát.

Predseda Najvyššej volebnej rady Sadi Güven v pondelok odmietol tvrdenia o podvodoch. K neopečiatkovaným lístkom povedal, že ich dali voličom omylom a nechceli ich potom diskriminovať.

Ako dnes informovala tlačová agentúra Anadolu, z priebežných výsledkov referenda vyplýva, že zástancovia ústavných zmien zvíťazili v pomere 51,18 ku 48,82 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla vyše 85 percent.

Hlavná turecká opozičná strana podala dnes oficiálnu žiadosť o anulovanie výsledkov referenda o zmenách ústavy, a to v dôsledku nezrovnalostí, ku ktorým podľa nej došlo pri hlasovaní.

 

Podpredseda Republikánskej ľudovej strany (CHP) Bülent Tezcan vyhlásil, že výsledky nedeľňajšieho referenda o ústavných zmenách zameraných na posilnenie právomocí prezidenta sú "nezákonné". Strana podľa neho využije všetky právne prostriedky, aby ich napadla.

"Žiadame zrušenie tohto referenda," povedal Tezcan v sídle ústrednej volebnej komisie v Ankare.

Predseda CHP Kemal Kiličdaroglu už predtým vo vystúpení pred poslancami svojej strany výsledky referenda spochybnil a obvinil volebnú komisiu zo zaujatosti a uprednostňovania vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies