V tureckom Cizre odvolali zákaz vychádzania, vystupňovali sa boje v Diyarbakire

NETKY.SK • 14 September 2015, 13:03 • 2 min
V tureckom Cizre odvolali zákaz vychádzania, vystupňovali sa boje v Diyarbakire

DIYARBAKIR - Turecká polícia dnes v meste Cizre, kde sa v uplynulých desiatich dňoch odohrávali protivládne nepokoje s desiatkami obetí na životoch, zrušila zákaz vychádzania.

slovakia

left justify in out

Cizre (vysl. Džizre) leží na juhovýchode Turecka, kde má prevahu kurdské obyvateľstvo, a súčasne aj v blízkosti hraníc s Irakom a so Sýriou. Zákaz vychádzania v meste obnovili znova uplynulú nedeľu v súvislosti s operáciou tureckých bezpečnostných zložiek proti kurdským militantom. Toto opatrenie v meste platilo od 4. septembra do minulej soboty, keď ho odvolali v obave z vypuknutia humanitárnej krízy v uzavretom meste.


Napätú situáciu dnes hlásia aj z metropoly kurdskej oblasti na juhovýchode Turecka - z mesta Diyarbakir, kde sa v noci nadnes odohrali zrážky medzi policajtmi a kurdskými ozbrojencami, informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov. Polícia sa dav prevažne mladých ľudí snažila rozohnať slzotvorným plynom.


Guvernér mesta v nedeľu nariadil úplný zákaz vychádzania v historickej štvrti Sur obohnanej hradbami z byzantských čias, ktorú časť miestnych obyvateľov opustila a presťahovala sa k príbuzným v iných lokalitách Diyarbakiru.
Situácia na juhovýchode Turecka bola nepokojná aj v nedeľu, keď si útoky PKK vyžiadali ďalšie obete z radov tureckých policajtov. Od obnovenia násilností koncom júla ich o život prišlo už najmenej 100.


PKK začala svoj boj za vytvorenie nezávislého štátu v roku 1984. Konflikt si odvtedy vyžiadal asi 40.000 obetí na životoch. PKK, ktorá teraz tvrdí, že jej ide o väčšiu autonómiu v rámci Turecka, je v Turecku, EÚ i USA považovaná za teroristickú organizáciu. V súvislosti s obnovením násilností PKK, ktorých terčom sú bezpečnostné zložky, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan avizoval, že boj bude pokračovať "do posledného teroristu". K obnoveniu ozbrojených zrážok v Turecku došlo v čase, keď sa krajina chystá na predčasné parlamentné voľby vypísané na 1. novembra.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies