V Tunisku zatkli asi sto ľudí podozrivých z prípravy útokov a sympatií k IS

NETKY.SK • 24 Február 2015, 14:51 • 2 min
V Tunisku zatkli asi sto ľudí podozrivých z prípravy útokov a sympatií k IS

TUNIS - Za posledné tri dni zatkli v Tunisku približne 100 osôb podozrivých z členstva v islamistických bunkách. Informovali o tom dnes tamojšie úrady s tým, že časť zadržaných je podozrivá aj z prípravy útokov. Okrem toho úrady zverejnili videozáznam s dôkazmi, že niektorí z podozrivých konali pod vplyvom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Správa o zatýkaní v islamistických kruhoch prišla len niekoľko dní po tom, ako v guvernoráte Kasrajn na západe Tuniska v blízkosti hraníc s Alžírskom prišli v útoku o život štyria tuniskí policajti.
     

Oblasť Boulabaa, kde sa útok odohral, leží v oblasti horského masívu Džabal aš-Šánabí pri hraniciach s Alžírskom, kde je aktívna veľká bunka tuniských džihádistov napojená na teroristickú sieť al-Káida. 
     

Tuniské bezpečnostné zložky sa túto bunku snažia zneutralizovať od roku 2012, ale napriek niekoľkým náletom a pozemným operáciám sú ich snahy zatiaľ neúspešné. Akcie protivníka si pritom už vyžiadali desiatky obetí z radov policajtov a vojakov. 
     

Ako pred časom informovali francúzske médiá, táto bunka je okrem iného zodpovedná za najkrvavejší útok v dejinách tuniskej armády, ku ktorému došlo vlani v júli v oblasti Džabal aš-Šánabí a pri ktorom zahynulo 15 tuniských vojakov. Skupina sa priznala aj k útoku na rezidenciu ministra vnútra z mája minulého roku. 
     

Od revolúcie, ktorá bola prvou v rámci tzv. arabskej jari, v Tunisku - kedysi najsekulárnejšej krajine regiónu - badať nárast vplyvu islamu a aktivít džihádistických ozbrojených skupín. Situáciu v krajine mimoriadne destabilizovali vraždy dvoch osobnosti antiislamistického hnutia v roku 2013.
     

S blížiacimi sa všeobecnými voľbami v Tunisku tamojšia polícia koncom vlaňajška podnikla mnoho operácií s cieľom zatknúť podozrivých džihádistov, čím údajne predišla spáchaniu viacerých atentátov.
     

Tunisko je jednou z bášt verbovačov do ozbrojených islamistických skupín bojujúcich v Iraku, Sýrii a Líbyi - podľa odhadov v týchto krajinách pôsobí 2000-3000 Tunisanov a najmenej 500 z nich sa ich medzičasom do Tuniska vrátilo, pričom tamojšie bezpečnostné zložky ich považujú za veľkú bezpečnostnú hrozbu pre krajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona