V Tunisku sa konajú prvé komunálne voľby od revolúcie v roku 2011

NETKY.SK • 6 Máj 2018, 12:36 • 2 min
V Tunisku sa konajú prvé komunálne voľby od revolúcie v roku 2011

TUNIS - Tunisania hlasujú v nedeľu v prvých komunálnych voľbách od revolúcie z čias arabskej jari v roku 2011. Voľby sa považujú za rozhodujúci krok ku konsolidácii výnimočnej demokracie v tomto severoafrickom štáte, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vo voľbách do mestských zastupiteľstiev si môže 5,3 milióna voličov vybrať z viac ako 2000 kandidátskych listín. Štyridsaťdeväť percent z kandidátov sú ženy. Takmer polovica z kandidátov sú osoby nezávislé od politických strán a mnohí z nich sú úplní politickí nováčikovia.

Podľa agentúry AP sa očakáva, že dominovať budú islamistická strana an-Nahda (Strana obnovy) a sekulárna Nidáa Túnis (Hlas Tuniska) prezidenta Bádžího Káida Sibsího.

 

Pozorovatelia sa však domnievajú, že počínať si môžu dobre aj nezávislí kandidáti. Mnohí z nich sa vezú na vlne dezilúzie, že vedúce strany nesplnili sľuby z revolúcie v roku 2011, keď tuniskí demonštranti zvrhli dlhoročného autoritatívneho prezidenta Zína Ábidína bin Alího a rozpútali povstania v celom arabskom svete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies