V Tunisku počas protivládnych nepokojov zadržali vyše 800 ľudí

NETKY.SK • 25 Január 2016, 09:11 • 2 min
V Tunisku počas protivládnych nepokojov zadržali vyše 800 ľudí

TUNIS - Pre podozrenie z organizovania nedávnych protivládnych nepokojov zadržali v Tunisku 538 ľudí. Ďalších 300 osôb zatkli za porušenie nariadenia o zákaze nočného vychádzania, informovalo dnes tuniské ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ rezortu vnútra spresnil, že v skupine 538 ľudí sú osoby podozrivé z vandalizmu a rabovania, ktorých v krátkom čase predvedú pred súd, pred ktorým sa budú zodpovedať aj z fyzických útokov na spoluobčanov.

 

Tuniský premiér Habíb Síd uplynulú sobotu oznámil, že bezpečnostná situácia v Tunisku je už pod kontrolou. Protivládne protesty v Tunisku vypukli koncom minulého týždňa, keď v meste Kasrajn došlo predtým k potýčkam medzi políciou a viac ako 1000 mladými ľuďmi, ktorí demonštrovali proti nezamestnanosti.

 

Napätie v meste Kasrajn na stredozápade Tuniska sa stupňuje od 17. januára, keď mladík, ktorý sa neúspešne uchádzal o zaradenie na zoznam uchádzačov o prácu vo vládnom úrade, spáchal samovraždu sebaupálením, keď sa pred sídlom oblastnej samosprávy vyšplhal na stĺp elektrického vedenia. Odvtedy demonštrácie zasiahli aj iné mestá v tejto časti Tuniska.

 

Podobný prípad sebaupálenia iného mladého nezamestnaného v meste Sídí Bú Zíd pred piatimi rokmi viedol k vypuknutiu tzv. jazmínovej revolúcie. Toto povstanie proti vedeniu krajiny sa skončilo zosadením dlhoročného prezidenta Zína Ábidína bin Alího a vyústilo do série podobných povstaní v iných krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu, známych aj ako arabská jar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona