V tropickom lese, kde žijú kriticky ohrozené orangutany, ťažia drevo napriek zákazu

NETKY.SK • 5 Jún 2018, 17:02 • 2 min
V tropickom lese, kde žijú kriticky ohrozené orangutany, ťažia drevo napriek zákazu

JAKARTA - V tropickom lese na ostrove Borneo, ktorý je domovom kriticky ohrozených orangutanov, ťažia drevo aj napriek zákazu indonézskeho ministerstva životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Ten pritom platí už viac ako rok. V utorok o tom informovala environmentálna organizácia Greenpeace s tým, že ich vyšetrovanie v lese Sungai Putri odhalilo ťažbu a minimálne šesť nelegálnych osídlení, ktorých obyvatelia pracujú v noci, pričom niektoré z nich sa nachádzajú v oblasti s hniezdami orangutanov.

Les s rozlohou 57-tisíc hektárov, v ktorom žije asi 1200 orangutanov, preveruje schopnosti tamojšej vlády presadiť dodržiavanie moratória na odvodňovanie pôdy a ťažbu v rozsiahlych rašelinových lesoch, ktoré vyhlásili po extrémnom suchu a požiaroch v roku 2015.

Oheň, ktorý zničil asi 2,6 milióna hektárov lesa, zasiahol časti Indonézie, Singapuru, Malajzie a juh Thajska, pričom upozornil na nebezpečenstvo spôsobované spoločnosťami vysádzajúcimi palmové plantáže a vlákninové drevo. Podľa Svetovej banky spôsobil požiar straty v hodnote 16 miliárd dolárov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies