V troch závodoch Opela budú od septembra pracovať kratšie

NETKY.SK • 27 August 2012, 06:52 • 2 min
V troch závodoch Opela budú od septembra pracovať kratšie

V troch závodoch Opela budú od septembra pracovať kratšie - Svet V Opeli, nemeckej dcére amerického koncernu General Motors (GM), sa nedarí dosiahnuť pokojnú atmosféru na riešenie vážnych problémov. Po oznámení plánu na výrobu v skrátenom týždni nejestvuj

slovakia

left justify in out

imgV Opeli, nemeckej dcére amerického koncernu General Motors (GM), sa nedarí dosiahnuť pokojnú atmosféru na riešenie vážnych problémov. Po oznámení plánu na výrobu v skrátenom týždni nejestvuje podľa závodnej rady nijaký program perspektívne prepustiť takmer 33 % zamestnancov automobilky.
      Predseda závodnej rady Wolfgang Schäfer-Klug označil také zvesti za "nezmysel, kačicu". Zdôraznil, že zamestnanci majú so zamestnávateľom zmluvy, podľa ktorých nedôjde k prepúšťaniu zamestnancov z nadbytočnosti. Dohody platia do roku 2014 a predstavitelia zamestnancov rokujú o ich predĺžení o dva roky.
      Bild-Zeitung v sobotu (25.8.) s odvolaním sa na anonymný zdroj priniesol správu o tajnej stratégii GM, podľa ktorej by sa mal počet zamestnancov znížiť o viac ako 30 %. Terajšie pracovné zmluvy by mohli stratiť platnosť v súvislosti s hroziacou nesolventnosťou Opela.
      Denník citoval predsedu dozornej rady Opela Stephena Girského, ktorý uviedol, že taká stratégia nejestvuje. Girsky však dodal, že štruktúry firmy musia zoštíhlieť. 
      Vedenie Opela vo štvrtok (23.8.) oznámilo, že v septembri chce, aby tisícky jeho zamestnancov pracovali na skrátený úväzok. Opatrenie sa bude vzťahovať na závody v Rüsselsheime, Keiserslauterne a Eisenachu.
      Opel, ktorý predáva svoje autá len na európskom trhu, pociťuje dôsledky finančnej krízy v južných štátoch eurozóny. V prvom polroku klesol predaj jeho vozidiel medziročne o 15 %. Na celom trhu sa znížil len o 6,3 %. Nevyužívanie kapacít sa prejavuje na výsledkoch firmy. GM na podnikaní v Európe prerobil v druhom štvrťroku 361 miliónov USD (288 miliónov eur) a v prvom štvrťroku tu bol v mínuse 256 miliónmi USD.
      Novinky však môže priniesť štvrtkové (30.8.) rokovanie dozornej rady Opela. Hovorca firmy tak dnes potvrdil informáciu, ktorú prináša najnovšie číslo týždenníka Focus o zvolaní jej zasadnutia. 

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies