V Trnavskom kraji päť kandidátov na predsedu, 190 na poslancov

NETKY.SK • 8 November 2013, 13:39 • 2 min
V Trnavskom kraji päť kandidátov na predsedu, 190 na poslancov

TRNAVA - O post predsedu Trnavského samosprávneho kraja sa vo voľbách uchádza päť mužov. József Berényi kandiduje za koalíciu SMK-MKP a OKS, Tibor Mikuš je nezávislý, József Nagy reprezentuje Most-Híd, Andrej Richnák Nový parlament a Ivan Uhliarik koalíciu KDH – SDKÚ-DS.

slovakia

left justify in out

O 40 miest poslancov kraja sa uchádza 190 kandidátov, z toho 24 nezávislých. Svojich kandidátov poslalo do volieb 19 politických strán a dve stranícke koalície. Koalíciu vytvorili SaS s OKS, druhú KDH s SDKÚ-DS. O poslanecké kreslá sa uchádzajú tieto strany: Smer-SD, Strana moderného Slovenska, Nova, Priama demokracia, Nový parlament, KSS, Most-Híd, Nová demokracia, Náš kraj, SNS, 7 statočných, Strana zelených Slovenska, KDS, ĽS-HZDS, SMK-MKP, Strana rómskej únie Slovenska, Zmena zdola-DÚ, Národ a spravodlivosť - naša strana, Strana rómskej koalície. 

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja rozdelilo kraj na sedem volebných obvodov. V obvode Dunajská Streda si budú obyvatelia voliť osem poslancov, v obvode Galanta sedem, Hlohovec troch a v obvode Piešťany päť poslancov. V obvode Senica budú voliť päť poslancov, v obvode Skalica troch a v obvode Trnava najviac, deväť poslancov. Trnavský kraj má 560-tisíc obyvateľov, jeden poslanec bude zastupovať približne 14-tisíc ľudí. 

Na hlasovacom lístku pre voľby predsedu je vytlačené aj meno Jozefa Ravasza (SRÚS), ten sa však kandidatúry vzdal. Voličov na to budú upozorňovať oznamy vo volebných miestnostiach. V obci Gáň v okrese Galanta sa spolu s voľbami bude konať aj referendum, v ktorom sa dedinčania majú vyjadriť k budúcemu vzhľadu centra obce. 

V končiacom krajskom parlamente má najviac poslancov strana SMK (11) a koalícia SDKÚ-DS, KDH (11). Koalícia strán vedená Smerom má 10 poslancov, šesť poslancov bolo nezávislých, po jednom mali strany Most-Híd a Nová demokracia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies