V Trnavskom kraji opäť úradujú podvodníci a okrádajú seniorov

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 18:10 • 2 min
V Trnavskom kraji opäť úradujú podvodníci a okrádajú seniorov

TRNAVA – Sedemnásť podvodov a krádeží na senioroch zaznamenala polícia v Trnavskom kraji od začiatku tohto roka. Sedem prípadov nahlásili občania v okrese Trnava, štyri v okrese Dunajská Streda, troch seniorov obrali o peniaze v okrese Piešťany a po jednom prípade evidujú policajti v okresoch Galanta, Skalica a Hlohovec.

slovakia

left justify in out

Za posledné dva mesiace počet oklamaných seniorov vzrástol. Kým začiatkom roka išlo o jeden až dva prípady za mesiac, v apríli to bolo päť prípadov a v máji šesť.

 

Polícia preto upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli obzvlášť obozretní. Podvodníci volajú starším osobám najmä v neskorých nočných hodinách alebo skorých ranných hodinách a predstavujú sa nielen ako ich príbuzní alebo známi, napríklad vnuk, syn, brat, sused, spolužiak, ale tiež ako ošetrujúci lekári ich príbuzného.

 

"V telefóne používajú mená ako MUDr. Molnár, MUDr. Martinka, MUDr. Matuška. Vo všetkých prípadoch žiadajú požičať peniaze na rôzne účely," informovala trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Seniorom napríklad oznámia, že ich príbuzný zavinil pod vplyvom alkoholu ťažkú dopravnú nehodu na Slovensku alebo v Maďarsku, spôsobil škodu a zranenie inej osobe a teraz leží v nemocnici, nemôže komunikovať, lebo si pri dopravnej nehodne odhryzol jazyk. Od seniorov žiadajú navyše peniaze aj na operáciu príbuzného seniora, nakoľko je v kritickom stave.

 

"Páchatelia volajú niekoľkokrát za sebou, aby znemožnili seniorovi preveriť si, či skutočne volá ich príbuzný a v ich prospech hrá aj neskorá nočná hodina, kedy starší ľudia nechcú obťažovať iného člena rodiny. Žiadajú, aby peniaze poslali po taxikárovi alebo ich osobne priniesli do Maďarska a odovzdali ich neznámej osobe, ktorá o nehode vie a zariadi všetky potrebné veci. Sľubujú im, že nehoda nebude takto nahlásená na políciu a nikto sa o nej nedozvie," dodala hovorkyňa.

 

Podvodníci vystupujú aj ako pracovníci elektrární, vodární, plynární, sociálnych úradov či iných inštitúcií, tiež ako cudzinci, ktorí sa pýtajú na cestu do nemocnice a popritom pýtajú peniaze na operáciu ich príbuzného v kritickom stave. "Darí" podľa Linkešovej stále aj podomovým predajcom, ktorí lákajú seniorov na "výhodné" kúpy rôzneho tovaru ako vlnené prikrývky, masážne stroje, zdravotnícke pomôcky, hrnce či nože.

 

Polícia upozorňuje, že v mnohých prípadoch ide o podvodníkov, ktorí sa v prvom rade snažia získať dôveru seniorov, dostať sa do ich príbytkov, lokalizovať miesto ich úspor a v nepozorovanej chvíli ich pod rôznymi zámienkami okradnúť. "Polícia preto zdôrazňuje, aby seniori nevpúšťali neznáme osoby do svojich príbytkov, neboli s nimi osamote a nevyberali pred nimi peniaze. Podvodníci ovládajú veľa spôsobov a manipulačných techník, ako od nich vylákať peniaze a vzápätí ich pripraviť o celoživotné úspory," uviedla policajná hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies