V Trnave vystavovali exotické vtáctvo a papagájov

NETKY.SK • 20 Október 2013, 15:29 • 2 min
V Trnave vystavovali exotické vtáctvo a papagájov

TRNAVA - Na podujatie prišlo 17 chovateľov Základnej organizácie Slovenského zväzu chovateľov.

slovakia

left justify in out

Po dvoch rokoch sa v Trnave znova zišli na oblastnej výstave chovatelia exotického vtáctva a kanárov. Počas tohto víkendu premenili nadšenci chovateľstva telocvičňu školy na Spartakovskej ulici na miesto plné vtáčieho spevu a zelene. Vo veľkých i menších klietkach môžu návštevníci vidieť 278 operencov všetkých veľkostí a zo všetkých kontinentov.

"Vystavuje 17 chovateľov našej Základnej organizácie Slovenského zväzu chovateľov. Sme jediní na Slovensku, ktorí sa špecializujeme iba na exotické vtáctvo, a tak máme aj taký názov – Exota," povedal TASR predseda Ľudovít Sládek. Na výstave sú iba vtáky, ktoré chovajú členovia organizácie, iné chovateľské organizácie nie sú zastúpené. "Chválime sa takpovediac iba 'vlastným perím'," dodal Sládek.

Medzi návštevníkmi výstavy sú bývalí i budúci chovatelia, rodiny s deťmi i starší záujemcovia. Podľa Sládeka záujem návštevníkov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nie je menší, chovateľov však znepokojuje skôr nezáujem najmladšej generácie. "Aj o výstavu, ale hlavne o chovateľstvo. Náš najstarší člen má napríklad 56 rokov. A v klube nás bývalo aj 110 členov. Ale to bolo vtedy, keď stálo proso pre vtáky jednu korunu," povedal predseda Exoty.

Exotické vtáky si podľa neho teraz kupujú vo veľkom tí, ktorým nerobí problém zaplatiť za ne aj vyššiu sumu. "Bez toho, aby im rozumeli, aby vedeli, čo potrebujú a ako sa o ne starať. Potom sa čudujú, že papagáj či iný druh nevie s nimi žiť, že sa bráni škrekotom a podobne," dodal Sládek. Výstavu podľa neho pripravuje Exota už niekoľko rokov aj preto, aby verejnosť mala možnosť vidieť, že voľný čas možno využiť zmysluplne aj chovateľstvom operencov. "Niektorí z nás majú doma desiatky a niektorí aj stovky vtákov," dodal Sládek.

Na oblastnej výstave udeľovali aj ocenenia vo viacerých kategóriách. Medzi úspešnými chovateľmi sú okrem iných Oto Sudora, Ondrej Kabát, Andrej Holka, Miloš a Ján Trubačovci, Miloš Kozák, Miroslav Marcin, Antonín Lettler, Daniel Ostrožlík i Ján Szelle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies