V Trnave sa už zeleň nebude ošetrovať pesticídami, mesto ako prvé na Slovensku prechádza na ekologický variant

NETKY.SK • 11 Október 2018, 13:59 • 2 min
V Trnave sa už zeleň nebude ošetrovať pesticídami, mesto ako prvé na Slovensku prechádza na ekologický variant

TRNAVA - Trnava je prvým mestom na Slovensku, ktoré sa bude o verejnú zeleň starať bez použitia pesticídov a umelých hnojív.

slovakia

left justify in out

Namiesto chemikálií bude pri údržbe zelených plôch používať ekologickejšie alternatívy. Samospráva sa k tomu zaviazala v zmluve s občianskym združením Zóna bez pesticídov, ktorú dnes podpísali primátor Peter Bročka a predseda združenia Ivan Iľko. Mesto Trnava chce týmto krokom eliminovať negatívny vplyv pesticídov na hmyz, opeľovačov, vtáctvo a ďalšie organizmy.

 

img

Trnavský primátor Peter Bročka

Zdroj: TASR

"V Trnave spúšťame zatiaľ sedem zón bez pesticídov, ide o sídlisko Prednádražie a šesť parkov. Pri starostlivosti o zeleň sme namiesto pesticídov navrhli rôzne mechanické alebo termické alternatívy. Napríklad na likvidáciu buriny možno použiť pomocou na to určených prístrojov horúcu vodu alebo horúcu paru," povedal Ivan Iľko, ktorý založil občianske združenie Zóny bez pesticídov. Na otázku, či bude starostlivosť o zeleň bez chémie drahšia, neexistuje podľa neho jednoznačná odpoveď. "V súčasnosti nevieme celkom presne povedať, aký dopad majú pesticídy na zdravie človeka. Nevieme tiež vyčísliť ekosystémovú službu včiel, o ktoré prichádzame vplyvom intenzívneho používania pesticídov. Ak by sme to vedeli vyčísliť, došli by sme k tomu, že používanie pesticídov je niekoľkonásobne drahšie ako ich nepoužívanie, pretože neviem peniazmi zaplatiť tú službu, ktorú robia včely a nevieme vrátiť ľudské zdravie," dodal Iľko. Všetky zóny bez pesticídov v Trnave sú označené piktogramom, ktorý upozorní na to, že sa tam nepoužívajú chemické prípravky.

Mesto Trnava podľa Marty Jašurekovej z kancelárie primátora ráta s tým, že starostlivosť o zeleň bez chémie si vyžiada určité vstupné náklady na nákup niektorých strojov, samotná údržba zelene by však potom mala byť lacnejšia ako nákup a používanie chemikálií. Radnica sa bude podľa nej snažiť alternatívne spôsoby starostlivosti o zeleň rozšíriť aj na ďalšie plochy v meste.

 

img

Zdroj: Facebook

Občianske združenie Zóny bez pesticídov chce osloviť aj ďalšie slovenské mestá a obce, aby sa aktívne zapojili do procesu znižovania chemických zásahov pri údržbe zelene a komunikácií. V Trnave plánuje spustiť aj projekt Školy bez pesticídov, vďaka ktorému by sa chemické látky nepoužívali ani pri údržbe školských areálov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies